IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската компания DPE откри у нас ново находище на природен газ

На повърхността са се наблюдавали значителни количества газ, но измерванията не са достатъчно достоверни заради трудния достъп

14:23 | 19.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Американската компания DPE откри у нас ново находище на природен газ

Американската компания Direct Petroleum Exploration Inc. (DPE) завърши началната фаза от сондажните работи на газово находище в местност в Северна България, съобщава Прайм-Тасс, по информация от компанията.

Вчера са проведени ограничени измервания в условията на високо налягане на газ в кладенец, намиращ се в местност край Вършец, на около 150 км североизточно от София. На повърхността са се наблюдавали значителни количества газ и газов кондензант, обаче измерванията не са достатъчно достоверни поради трудно достъпния участък за контролно-измервателните уреди, уточняват от DPE.

По думите на вицепрезидента по проучвателните работи и експлоатацията на DPE Дейвид Нелсън, „завършването на сондажите на находището е важен етап от дейността на българското подразделение на фирмата - Petroleum Bulgaria”. Ръководителят на Petroleum Bulgaria Кольо Тонев пък е отбелязал в тази връзка, че ”това находище се отличава с най-високото налягане на газ от откритите до момента в България, но, за да се оцени неговият мащаб, са необходими по-нататъшни анализи и тестове”.

Изтичането на газ от кладенеца е преустановено в очакване на пристигането от САЩ през септември на специализирано контролно-измервателно експлоатационно оборудване за работа при условия на високо налягане.

От геоложка гледна точка кладенецът е разположен на геоложка структура, известна като Западно-Койнарска, с размери 15-20 км по данни от сеизмичните проучвания на регистрираната в Денвър DPE. Освен в България компанията има подразделения в Мароко и Русия.

Преди повече от година американската компания Direct Petroleum започна и сондажни работи край плевенското село Девенци на голямо находище с природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още