IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на работодателите за отработен час забавят растежа си

Общите разходи на работодателите за един отработен час нарастват с 11% на годишна база през третото тримесечие

11:50 | 18.12.09 г.
Разходите на работодателите за отработен час забавят растежа си

Растежът в общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица се забавя до 11% на годишна база през третото тримесечие, става ясно от предварителни данни на Националния статистически институт.

През предходното тримесечие увеличението беше 15,6%.

През третото тримесечие увеличението спрямо същия период на предходната година в индустрията е 8,2%, в услугите – 9,6% и в строителството – 29,3%, се казва в съобщение на НСИ.

По икономически дейности, през третото тримесечие на 2009 г. най-висок ръст спрямо същия период на предходната година е отчетен в дейности строителство - 29,3%, култура, спорт и развлечения – 20,5% и търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети - 18%, а най-нисък в добивна промишленост и финансови и застрахователни дейности - по 2,4%.

Намаление с 4% на общите разходи за труд е регистрирано в икономическа дейност Професионални дейности и научни изследвания.

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждения за един отработен час се увеличават с 13% спрямо трето тримесечие на 2008 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 2,6%. По икономически дейности, изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от -3,1% за професионални дейности и научни изследвания до 31,3% за строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още