IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобриха промени в наредбата за регулиране цените на газа

Надценка на Булгаргаз се намалява до 2 на сто от 3%

19:19 | 30.12.09 г.
Одобриха промени в наредбата за регулиране цените на газа

Правителството одобри промени в Наредбата за регулиране на цените на природния газ, чиято основна цел е да се създадат ясни правила за формиране на цената на синьото гориво и да се постигне по-добър баланс между интересите на обществения доставчик и неговите потребители. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В новите текстове са включени всички елементи на цената в съответствие с утвърдената европейска регулаторна практика. Като фактор на ценообразуването са посочени и запасите от природен газ, тъй като те са източник на сигурност и гаранция за балансиране на измененията в търсенето и доставките.

От 3 на сто на "до 2 на сто" в годишен аспект се намалява нормативно регламентираната надценка за обществения доставчик на газ. С основен дял в разходите, които общественият доставчик извършва с приходите от нея, е заплащането на съхранението на оперативните количества природен газ.

Чрез измененията се дава възможност за прилагане на механизма за компенсиране на недовзет, съответно надвзет, приход за предходен период. Това означава, че е възможно запазването на цената на природния газ през едни периоди и нейната промяна през други, като общественият доставчик ще се компенсира за претърпените загуби по време, когато цената е останала постоянна.

Очаква се прилагането на новия подход да доведе до запазване на нивото на разходите на домакинствата и индустрията по време на целия отоплителен сезон. Така в значителна степен ще се увеличат възможностите на потребителите за правене на прогнози и разпределение на финансовите средства, с които разполагат, в условията на икономическа криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още