IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВиК дружества ще получат 16 млн. лева заради скъпия ток през май и юни

Парите се осигуряват в рамките на бюджета на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ до одобрения размер от 46 млн. лева

16:51 | 05.10.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

До 16 млн. лева ще бъдат изплатени на ВиК операторите като компенсиране на непредвидените разходи за потребена електрическа енергия за май и юни.  Сумата ще бъде изплатена до края на тази година, става ясно от решенията на Министерски съвет. 

Средствата се осигуряват по бюджета на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС). Бюджетът на програмата представлява индикативният размер на очаквания финансов недостиг за дружествата от отрасъл ВиК за двата месеца със скъп ток. Средствата се осигуряват в рамките на бюджета на Фонда за тази година до одобрения размер от 46 млн. лева съгласно правителствено решение от 2 март.

Изплащането ще става на база споразумение между Министерство на енергетиката, Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Фонда.

МРРБ ще уведомява Министерство на енергетиката и ФСЕС за размера на полагащата се компенсация. Плащанията ще бъдат извършвани от Фонда в тридневен срок от получаване на уведомлението и при изпълнение на неговите условия.

Програмата ще се администрира от МРРБ. Необходимите средства за всяко дружество ще бъдат установявани от ведомството след определяне на разликата между фактическите разходи на електроенергия за май и юни и включените в цените на съответното дружество от отрасъл ВиК разходи за електроенергия, доказани със съответните документи.

Мярката за допълнителни компенсации е с цел допълване на формирания недостиг в паричните потоци и финансовия резултат на ВиК дружествата заради разликата между фактическите разходи за електроенергия и много по-ниските такива, включени в цените на регулираните ВиК услуги на операторите.

По този начин ще се стабилизира финансовото състояние на дружествата, ще се погасят просрочени задължения за електроенергия и ще се гарантира непрекъснатост и по-добър достъп до ВиК услугите, съобщават от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още