IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов: С енергийни икономии може да минем през зимата без проблеми с газа или тока

Увеличение в цената на газа или няма да има, или то ще бъде по-малко от прогнозната цена на „Булгаргаз“, изтъкна шефът на енергийния регулатор

22:05 | 14.09.22 г. 1
Председателят на КЕВР Иван Иванов. Снимка: БГНЕС
Председателят на КЕВР Иван Иванов. Снимка: БГНЕС

Ако бизнесът и битовите потребителите успеят да ограничат потреблението на природен газ и електроенергия, България може да мине през предстоящата зима без особено проблеми, заяви пред журналисти днес председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

„Смятам, че индустрията и битовите потребители трябва да бъдат насърчени към намаление на потреблението на природен газ и на електроенергия. При намалено потребление, разбира се, в разумни граници, България ще може да мине през зимните месеци без никакви проблеми“, добави шефът на енергийния ни регулатор.

Като се има предвид движението на цената на природния газ на борсата в Нидерландия или няма да има повишение, или то ще бъде значително по-малко спрямо искането на държавното енергийно дружество "Булгаргаз" ЕАД за повишение на цената на „синьото гориво“ с 12% от ноември, изтъкна още Иванов. 

Според последните данни от провежданите търгове, в които "Булгаргаз" участва, „можем наистина да се надяваме на поносими цени в следващите месеци в количества, които могат напълно да ни задоволят потреблението“, каза още Иванов.

На въпрос на БНТ дали е реалистично да се отнемат свръхпечалбите на енергийните фирми, председателят на КЕВР каза, че това е въпрос към изпълнителната власт.

„И към момента се отнемат свръхпечалбите на държавните електроенергийни дружества - НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2"“, добави Иванов.

Европейската комисия (ЕК) предлага всички потребители на електроенергия, които не потребяват природен газ, да участват с вноски във фонд, който да подпомага нуждаещите се, а това са дребният бизнес и битовите потребители, уточни ръководителят на КЕВР.

Сега държавата подпомага небитовите потребители на електроенергия. Относно потребителите на природен газ няма мерки, заложени в бюджета. Могат да бъдат направени различни предложения за такива мерки, но те трябва да минат през работещ парламент, изтъкна Иван Иванов.

В четвъртък КЕВР ще проведе открито заседание. На него ще бъде обсъден доклад за актуализация на списък с важни точки и Проект на актуализиран списък с важни точки от газопреносната система на "Булгартрансгаз" ЕАД. Ще бъде разгледан и доклад относно заявление от "Енергама" АД с искане за издаване на лиценз за търговия с природен газ.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Kildirim_Bei
преди 1 година
Икономията е майка на мизерията /реплика от филма "Опасен чар"/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още