IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Инфлацията е заради спекула и бездействие на институциите

Поскъпването на отделни потребителски стоки и услуги е толкова високо, че ефектът от увеличените заплати се губи за потребителите, посочи Любослав Костов

10:30 | 17.02.23 г. 3
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

България е пропуснала няколко възможности да намали инфлацията, чиято трайност в момента е заради спекула. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи д-р Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания и главен икономист на КНСБ.

Според него техническата рецесия в Европа и България може и да се размине, ако се съди по макроикономическите индикатори и зимната икономическа прогноза на Европейската комисия. Растежът на икономиката ще продължи да бъде движен от вътрешното потребление (около 70%), което трябва да стимулирано чрез фискални инструменти, посочи още Костов.

Той напомни, че за тази година се очаква инфлацията да се забави до 7,8% (при прогноза за 7,4% в есенната оценка на Европейската комисия) и до 4% през 2024 г. (при 3,2% в есенната прогноза). Според него, за да се поддържа растеж на БВП от поне 3-3,5% трябва да продължи стимулирането на потреблението с по-активна политика по доходите и „реформи за повече разполагаем доход в ръцете на хората“.

„Трябва възможно най-бързо да имаме редовен кабинет с програма за управление и редовен бюджет – в момента икономиката не се развива толкова, колкото ни се иска, точно защото няма инвестиционен план както правим с капиталовата програма и политиката по доходите в бюджета“, заяви Костов.

Той посочи, че около две трети от инфлацията е внесена в България заради кризите в региона и по света и смята, че стимулиране на потреблението няма да повиши инфлацията прекомерно, особено на фона на сегашните ѝ ниво от 16,4% на годишна база.

„Инфлацията в България е по-упорита в сравнение с ЕС, защото в много стоки има спекула", категоричен е икономистът. „Ако правителството бе реагирало по-рано с мерки срещу некоректното ценообразуване, инфлацията би могла да е с няколко процентни пункта по-ниска. БНБ също така можеше да вдигне нивата на задължителните резерви на банките, което също щеше да укроти вдигането на цените“, допълни той.

По думите му високата инфлация е резултат от пропуснати възможности за намаляване и политическата криза.

Костов пресметна, че покачването на средната заплата за страната – до 1879 лв., или 16,6% на годишна база, успя да изпревари инфлацията, но потвърди, че поскъпването на отделни потребителски стоки и услуги е толкова по-високо, че ефектът от увеличените заплати се губи за потребителите.

„Къса се връзката между макроикономическото обяснение на динамиката на доходите и динамиката на инфлацията и това, което хората усещат в магазините", обясни икономистът.

Само на частния сектор ли се дължи увеличението на заплатите? Има ли реална конвергенция към средноевропейските стойности на трудовите възнаграждения? От какво зависи определянето на заплатите извън столицата? Ще успее ли България да се присъедини към еврозоната и Шенгенското пространство?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
corner
преди 1 година
Има известна логика . Първо трябва да приемем , че потреблението драстично се е свило в спирала на стагфлация , те . че стагнацията води до по- висока инфлация .Решението обаче е чрез счупване на пазара , а не чрез забавяне и удължаване на агонията .Не може докато светът намалява ликвидността , ти да правиш обратното .А главните институции "банките" дори още не са започнали борбата , което значи че потреблението у нас остава свръхстимулирано .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
До: evlogi Личи си че е от КНСБ, защото мисли за редовно правителство на БСП, ГЕРБ и ДПС, но "несъвършенствата в пазарната среда, създадени от некадърна държавна намеса" създава именно това - спекула! Държавата има достатъчно механизми за контрол. Ако бях шеф в БАБХ щях да правя проверка на 10 магазина на Била на ден докато не укротят неразумните цени. Има и други методи разбира се, но така ще им бръкна в джоба, че ще се замислят какво и на какви цени ще продават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Личи си,че е от КНСБ..Глупости на търкалета.На тия червените все спекула им е в главата.Инфлацията е по-голяма в България заради несъвършенствата в пазарната среда, създадени от некадърна държавна намеса..И този корифей предлага още от същата намеса..Ако го попиташ кво значи некоректно ценообразуване и как, аджеба, държавата може да се намеси в него, има да мига на парцали .Предполагам ще се впусне в обичайните врели некипели за контрол и наказания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още