IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Дацов: Доходите и търсенето подхранват инфлацията и никой не взема мерки

Цените ще останат високи, ще се радваме, ако инфлацията е 7-8%, посочи финансистът

10:30 | 15.02.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Проблемът с изравняването на доходите с инфлацията в България е съществен, защото означава, че няма котва. Инфлацията и цените ще останат високи заради потребителското търсене. Доходите продължават да растат именно защото няма хора, няма кой да предлага социалните услуги. Това  коментира финансистът и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му инфлацията е следствие и разговорите трябва да стигнат и до политиците.

"Инфлацията ще продължи, дори ще бъдем радостни, ако в края на периода инфлацията е 7-8%. Доходите и търсенето я подхранват и никой няма да вземе мерки. Неравенствата се компенсират, като се осигури качествено образование и здравеопазване на хората", посочи финансистът и даде пример с Чехия, която е с най-малко неравенства в Европа. Той обаче обърна внимание, че дори в тази централноевропейска страна 24% от населението е със значителни неравенства. „В България са двойно повече“, пресметна Дацов, който коментира и увеличаването на минималната работна заплатата през 2024 г.

Финансистът припомни икономическата прогноза за Европейската комисия, която очаква инфлацията в България за 2023 г. да бъде 7,8%.

"Положителната перспектива е малко подобрена в оценката на ЕК, но тя е в тон с очакванията в Европа, за които остър спад и свиване на икономиките не се сбъдват по този начин. Топлата зима доведе до спестявания в сметките. Между 7 и 8% инфлация в края на период означава средна инфлация между 10 и 12%. В момента средната инфлация е към 13%", заяви Дацов.

Той посочи, че ситуацията в момента е различна спрямо останалите държави, а страната ни е една от малкото, в които има пълна компенсация на инфлацията с доходите. "Приблизително доходите изпреварват инфлацията. Тя се забавя или спада в някои области, но доходите не спадат", каза Дацов.

Според него се обезсмисля правилото, че заплата се дава за труда, който се полага. „Минималната работна заплата в някои райони е средна. Нанасяш круше на бизнеса в този район", предупреди той.

Какви мерки трябва да вземат политиците, за да се ограничи потреблението с евентуално вдигане на ДДС? Как ще се развива икономиката на България без бюджет в година на избори? Ще има ли ръст на инвестициите при забавяне на Плана за възстановяване и устойчивост?  

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
darcas1981
преди 1 година
Дацов, Дацов, едно си знаеш ено си баеш. Нашата икономика няма нищо общо с теориите в учебниците. У нас инфлацията е провокирана основно от спекулата на прекупвачите, която е под чадъра на държавните институции. А парите, които се въртят в икономиката са основно от сивия и черния сектор, които са повече дори от светлата икономика. Как над 60% от домакинствата казват, че спестяват 1% от доходите си, а в същото време в банките има 100 млрд лева депозити?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Не само доходите. Народът взе да тегли от бамките и да харчи. Щото може вместо 2 пъти спестяванията му да се обезценят и още :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още