IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Боюклиев: Административно не можеш да натискаш цена в условията на пазарна икономика

Контролът върху здравословната конкурентна среда трябва да е постоянен, а не кампаниен, съветва икономистът

11:00 | 10.02.23 г. 3

Контролът върху здравословната конкурентна среда в България трябва да бъде постоянен, а не кампаниен. Административно не можеш да натискаш цена в условията на пазарна икономика. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания на БАН.

За пример той даде 1996 година, когато премиерът Жан Виденов „натискаше административно цената на пшеницата, на брашната, защото идваха избори и хлябът не трябваше да поскъпва“, но след това цената им скочи.

"Имаме Закон за защита на конкуренцията. Защо този закон трябва да се включва кампанийно – той трябва да работи“, коментира икономистът и обясни, че страната ни има национална аграрна политика и обща аграрна политика на ЕС, която дава рамката, а всяка страна определя как ще се позиционира вътре в тази рамка.

Боюклиев смята, че добра практика има с френските фермерски пазари, благодарение на които се скъсява веригата на доставки. "Навсякъде има фермерски пазари, които общината, заедно с държавата подпомага, дават се не само субсидии, но и се осигурява транспорт, за да има къса верига, за да има пресни продукти, мляко, което не е манипулирано или само е пастьоризирано и отива при потребителя. Това е европейска аграрна политика, която у нас за съжаление не се случи", потвърди икономистът.

Според него в България се направи половинчата аграрна реформа, защото след връщането на земята не е проведена структурна аграрна реформа, при която „да се формират истинските семейни стопанства и след това кооперациите“.

По думите му липсва последователна и непрекъсната работа в тези направления и не се изпълнява европейската директива за търговските практики.

Боюклиев настоява да се приемат работещи закони, които да улеснят късите вериги с доставки на български продукти "от нивата до масата".

Обективен ли е скокът на цените на храните или надписват по веригата? Какво можем да научим от опита на Гърция по отношение на "джентълменските споразумения" между министър-председателя и хипермаркетите, за да се постигнат по-ниски цени на хранителните продукти? Остава ли България с най-висок данък ДДС върху храните?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Огняне, че трябва да се спазват законите си прав, но какво лошо има да разбера , че млякото в някой магазин е на по-ниска цена от друг? Така не се ли повишава конкуренцията? Това административна мярка ли е? Житото не можеш да задържиш, но можеш да стимулираш предимно зеленчукопроизводството за сметка на Илчовски , нали? Това какво пречи на пазарната икономика? Фермерски пазари - да, няма лошо, транспорт - да, няма лошо особено че ако не и вземем милиардите на фандъчка ще почне да гори бо-кл-ук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
Пишман Investor
преди 1 година
Огнянееее, в ЕС, и особено в Българя, пазарна икономика няма - има държавносубсидирана, планова икономика............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
baba_meca
преди 1 година
Разбира се, така е:-когато е за украинци - > има начин, -когато е за чиновници, депутати, министри, фирми - > винаги има начин, -когато е за хората -> винаги нещо пречи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още