IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българинът е живял най-добре в последните 20 години

Консумираме много по-малко хляб и тестени изделия за сметка на сладко и алкохол, обяснява доц. Мартин Иванов

10:32 | 16.02.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор

През последните 20-ина години стандартът на живот в България значително се повишава и инфлацията ни разкрива тази информация. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR доц. Мартин Иванов от Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

"С двама мои колеги от Стопанския факултет успяхме да изчислим индекса на потребителските цени за 270-годишен период от време. Това е основа, която би дала възможност за всякакви други проучвания назад във времето. Важно е каква е достъпността на отделните стоки в кошницата“, обясни той.  

Според него трябва да се види не каква е била реалната цена на хляба, например, а достъпността с една средна заплата до отделните най-употребявани стоки в една „хипотетична потребителската кошница“.

Проучването показва, че през най-добрите години на социализма, през втората половина на 80-те години на миналия век, може да се купят 14 кошници с една средна заплата, докато през 2022 г., която е последната година от изследването, може да се купят 22 кошници.

"Дали се чувстваш и дали си по-богат са две различни неща. В исторически план, в последните 270 години, които се покриват от изследването, сега стандартът ни на живот е значително по-висок. Ако отделяш много пари за храна, значи не си много богат, ако можеш да си позволиш почивка на Малдивите – значи животът е много по-различен", подчерта доц. Иванов. 

В исторически план, в последните 270 години, които се покриват от изследването, сега стандартът ни на живот е значително по-висок.
доц. Мартин Иванов
преподавател във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

Той съобщи, че за първи път имаме трайна тенденция на спад в разхода за храна около 2003-2005 г., когато от стойностите над 40% към 2020 г. месечно започваме да отделяме за храна около 33% от доходите ни, докато в Западна Европа данните са за дял от около и под 20%.

По думите му в последните 30-50 години постепенно започва да се променя съставът на храните, които консумираме. „Консумира се много по-малко хляб и тестени изделия, консумира се много повече сладко и алкохол. Отделяме повече пари за дома и за транспорт“, коментира той.

Според доц. Иванов в бъдеще неминуемо ще се промени потребителската ни кошница заради променящите се технологии, като е логично разходите за храна с течение на времето да намаляват и да се приемат по-малко, но по-качествени калории.

Мартин Иванов посочи още, че българското общество преминава през няколко тежки кризи, но въпреки това стандартът му на живот е горе-долу постоянен до 2000 г., премерено през разходите за храна.

През кои години българинът е живял най-добре? Как се отразяват кризите на финансовото състояние на българите? Кога има пик на инфлацията през последните 270 години в България?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
Shadow1
преди 1 година
Напълно съм съгласен със статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: doba що слагаш киро и руския агент- зелен чорап под една шапка? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 11
andy
преди 1 година
Добре, че ни казаха, че живеем по-добре! Иначе нямаше даже и да заподозрем за благополучието си! Да са живи НАТО, ЕС и СЗО, и все така да ни ощастливяват! Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
doba
преди 1 година
А НАЙ-НАЙ-НАЙ добре през последните 2г. Под мъдрото ръководство на президент Радев, Киро, Кокоро и Лореро :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още