IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Китай да "открадне" държави от влиянието на Русия?

За Русия е важно постоянно да търси начини, за да покаже, че не е изолирана в международната общност, коментира анализатор

20:45 | 25.05.23 г. 3

Президентът на Китай Си Дзинпин представи мащабен план за сътрудничество със страните от региона на Централна Азия и издигането на икономиките до ново по-високо ниво.Това е първият амбициозен опит на Китай да задълбочи сътрудничеството си с държавите от региона като общност. Китай предпочита да работи двустранно, но това е пореден опит за промяна на подхода, коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Планът беше представен по време на срещата на Китай и петте страни от Централна Азия – Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Планът е наричан „голям план за развитие“ и е доста подробен документ с бюджет около 4 млрд. долара. В него могат да бъдат открити както вече известни дейности, така и нови области на сътрудничество. В графата известни дейности са включени инфраструктура, енергетика, зелена енергия, инвестиции и икономическо сътрудничество. Новостите, които се добавят, са разширяване и преформатиране на сътрудничеството в областите на сигурността и отбраната. 

„Този план е и вид рестарт на инициативата „Пояс и път“. Тя се преосмисля в много отношения и съществуват спорове вътре в китайската администрация къде да остане фокусът през идните години. Финансирането доста намаля около и след Covid, но тази инициатива идва да покаже, че Пекин не се е отказал от плана“, посочи събеседникът.

Според него възможността на Китай да „открадне“ тези пет държави от влиянието на Русия е големият геополитически залог на дипломацията между двете страни. „Досега Китай беше предпазлив, защото не желае да бъде прекалено агресивен и прекалено бързо да спечели нови позиции в Централна Азия. Сега предпазливостта на Пекин остава на заден план. Казахстанският президент настоява да бъдат избегнати сценарии като този между Русия и Украйна“, допълни Шопов.

За Русия е изключително важно постоянно да създава поводи и да търси начини, по които да покаже, че не е изолирана в международната общност, коментира анализаторът.

Интересна е дискусията около това кой и как ще участва на задаващия се икономически форум в Петербург, който ще се проведе в средата на юни, защото той бе превърнат от руската страна в един от най-престижните форуми, в които Русия е домакин и е в състояние да води дискусиите в тематичен език, определен от нея.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 0
data
преди 10 месеца
Темата е неправилно формулирана защото самата Русия вече е част от зоната на влияние на Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
danchomentata
преди 10 месеца
Айде бе, се некъв Application layer използва и spacex starship https://***.wearethemighty.com/articles/sputnik/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 12
evlogi
преди 10 месеца
Русия скоро ще е напълно независима.От нея нищо няма да зависи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още