IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиня ли хлябът с 20%?

Проверка на БТА показа, че намалението е средно с 10 на сто, но в асоциацията на хлебарите смятат, че пазарът ще научи търговците да намалят цената

09:52 | 17.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След приемането на мярката за премахване на данък добавена стойност (ДДС) върху хляба и брашното, в цялата страна вече хлябът е с 20% по-евтин, каза в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева. "Информацията, която имаме, тъй като ние сме доставчици навсякъде на хляб, е, че масово са свалени цените. Няма населено място в България, където да не са по-ниски цените", посочи тя.

Проучване на кореспондентите на агенцията обаче показа, че хлябът наистина поевтинява, но не навсякъде с очакваните 20 на сто. Намалението е средно с около 10%, или в диапазона 5 до 40 стотинки, в зависимост от вида на хляба и на търговския обект.

Производители коментираха, че според тях премахването на ДДС върху хляба и брашното няма как да компенсира поскъпването на газа и на пшеницата. Те смятат, че цената на хляба до месец отново ще се повиши. Някои посочиха, че ще стигне и до 3 лева. Това мнение не се подкрепя от Мариана Кукушева, която прогнозира, че обявеното повишение с 32% на цената на газа няма да повлияе на цената на хляба в близките два месеца.

Поскъпването на хляба не е толкова лесен процес, защото той е свързан с приемане на нова цена от страна на търговските вериги, които разглеждат предложението в рамките на шест месеца , обясни тя. По-високата цена на газа се отразява върху себестойността, но тази себестойност всъщност не може веднага да се отрази върху доставната цена на хляба. "От вчера до днес не вярвам да има каквото и да е повишение на цената на хляба", категорична е Кукушева.

„Ние сме оптимисти, че хората по джоба си ще продължат да чувстват въздействието на тази важна социална мярка, която работи в цял свят, не само в Европа“, заяви Кукушева.

По думите ѝ има търговци, които са свалили по-малко от 20% - в рамките на 17-18%. Те обясняват, че вадят от доставната цена ДДС, а не върху продажната, но пазарът ще ги коригира, защото никой не е по-силен от пазара, заяви Кукушева.

За потребителя всяка стотинка е важна, особено за уязвимите групи, каквито са пенсионерите, а те са основните потребители на хляб, каза още тя и припомни, че мярката ще бъде в сила до юли 2023 година. Според нея вече се наблюдава покачване на продажбите на хляб. „Виждаме, че започна да се купува все повече хляб. За едно по-голямо семейство, което купува по 3-4 хляба - разликата е сериозна, а това е ежедневна покупка“, допълни тя.

Според председателя на асоциацията на хлебарите за първи път в България се случи една изключително социална мярка. От думите ѝ стана ясно, че в момента се наблюдава и поевтиняване на брашното. „В момента цената на зърното е стабилна и не оказва пагубно влияние върху цената на брашното“. Тя обясни, че все още не се знае каква ще бъде цената на суровината през септември, когато е приключила жътвата и се знаят окончателно всички добиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още