IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността на китайските фабрики продължи да намалява през август

Втората по големина икономика в света все още не успява да се оттърси от пандемичните ефекти

11:51 | 31.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Активността на фабриките в Китай е продължила низходящата си тенденция към спадове през август, когато индексът на мениджърите по поръчките (PMI) е останал на отрицателна територия от 49,4 пункта, показват официалните данни в сряда, цитирани от Ройтерс.

Въпреки лекото подобрение от 49 пункта през юли показателят все още е под прага от 50 пункта, разделящ ръста от понижението.

Резултатът е малко над очакванията за 49,2 пункта, но показва, че втората по големина икономика в света продължава да се затруднява да се оттърси от пандемичните ефекти.

"Данните показват допълнителен спад в икономическата инерция през този месец, тъй като тласъкът от повторното отваряне на икономика избледня, а спадът при имотите се задълбочи", обясни Джулиан Евънс-Притчърд, икономист за Китай в Capital Economics. "Все още смятаме, че икономиката ще се затрудни да постигне голям напредък в следващите месеци", допълни икономистът.

Индексът, измерващ новите поръчки, е нараснал от 47,4 пункта до 48,1 пункта, също оставайки на отрицателна територия.

Повторната поява на огнища на новозаразени от коронавирус през август доведе и до връщането на по-строгите ограничителни мерки против разпространението на заразата - според анализатори това показва, че Пекин не възнамерява скоро да промени своята политика за нулев брой новозаразени.

Според Евънс-Притчърд 41 града, формиращи 32% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай, в момента преминават през нова вълна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още