IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската икономика записа силно първо полугодие

За движението са спомогнали нарасналото потребление на домакинствата и повишените разходи на бизнеса

18:11 | 31.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Канадската икономика е записала повишение през второто тримесечие на годината, когато е получила тласък от поскъпващите суровини и премахването на ограниченията против коронавируса, пише Blooomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Канада се е увеличил с 3,3% на годишна база в тримесечието до края на юни, след като през първите три месеца на 2022 г. той нарасна с 3,1%, съобщи статистическата служба на страната в сряда. За движението са спомогнали нарасналите потребление и разходи на бизнеса за инвентара.

Канадската икономика записа силно първо полугодие на 2022 г. Източник: Bloomberg L.P. Канадската икономика записа силно първо полугодие на 2022 г. Източник: Bloomberg L.P.

Резултатът обаче е значително под очакванията на икономистите, анкетирани от медията, за 4,4% ръст и показва забавяне в темпа на растеж.

Статистиката рисува картината на нагорещена икономика през първата половина на годината. Сега обаче Канада се присъединява към вълната от забавен растеж на фона на рекордната инфлация и покачващите се лихви.

Най-скорошните месечни данни показват, че през юли БВП се е свил с 0,1 на сто, след като месец по-рано записа ръст от 0,1%, а през май показателят остана без промяна.

Икономистите са в очакване растежът на Канада да се забави до под 2,5% на годишна база през второто полугодие и в началото на 2023 г., като някои дори предвиждат евентуална рецесия насред един от най-бързите цикли на парично затягане от централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още