IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на южнокорейската икономика се забавя

Активността на фабриките в страната е записала най-слабия си растеж от две години

11:13 | 01.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейската икономика се е разширила през първото полугодие на 2022 г., но растежът се забавя, става ясно от ревизираните данни на централната банка на страната, цитирани от Ройтерс.

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на Южна Корея е нараснал със сезонно изгладените 0,7% на тримесечна база, докато в трите месеца до края на март повишението е било в размер на 0,6 на сто. За сравнение - през четвъртото тримесечие на миналата година растежът се е равнявал на 1,3%.

Движението е подкрепено от 2,9% ръст в частното потребление, докато износът е намалял с 3,1%.

На годишна база БВП се е повишил с приблизително 3% в съответствие с първоначално съобщените данни.

Отделна статистика в сряда показа, че активността на южнокорейските фабрики се е свила през август, когато е отбелязала най-рязкото понижение в темпа на растеж от две години насам насред ускоряващата се инфлация и отслабващото търсене.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global е спаднал до 47,6 пункта през август, след като месец по-рано той се е равнявал на 49,8 пункта, задържайки се под прага от 50 пункта, разделящ ръста от понижението. Така показателят е спаднал за втори пореден месец и е записал най-ниското си ниво от юли 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още