IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията продължава да притиска продажбите на дребно и през юли

Ръстът в търговията с дрехи, обувки и стоки за бита не успява да компенсира свитите обороти от продажбите на храни

13:07 | 09.09.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: James MacDonald/Bloomberg
Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Търговците на дребно в България остават силно притиснати от ускоряващата се инфлация и през юли. Продажбите на дребно през втория летен месец записват годишен спад, а на месечна база остават без изменение. Това се вижда от предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Песимизъм завладя търговците на дребно у нас и през първия летен месец, а тенденцията към забавяне на оборотите в търговията на дребно в България беше потвърдена през май.

През юли ръстът в продажбите на дрехи, обувки, битова техника и стоки за бита не успява да компенсира свитите обороти от продажбите на храни, напитки и компютърна и комуникационна техника.

На годишна база календарно изгладените данни показват първи спад на търговските обороти от началото на миналата година. Оборотът в търговията на дребно намалява с 0,7% през юли спрямо същия месец на 2021 г.

За сравнение, през юни търговията на дребно запази равнището си, за май годишният ръст беше 5%, за април - 5,7%, за март - 9,6%, за февруари - 6,6%, а за януари - 11,1%.

По-съществено през юли намаляват оборотите при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 10,2%).

Увеличение е отчетено при продажбите на дребно с автомобилни горива и смазочни материали  (с 5,0%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без тази с автомобилни горива и смазочни материали - (с 4,0%).

При нехранителните стоки е отчетен ръст при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 29,2%.

По-значително увеличение на оборотите има и при търговията на дребно с разнообразни стоки - с 9,6%, чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6,9%, и търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2,3 на сто.

Оборотът намалява в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника (с 5,1%).

Оборот в „Търговия на дребно, без търговията с  автомобили и мотоциклети“ спрямо съответния месец на предходната година  (Календарно изгладени) Оборот в „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо съответния месец на предходната година (Календарно изгладени)

На месечна база през юли оборотите на търговците на дребно у нас (с изключение на търговията с автомобили и мотоциклети) остават без изменение, сочат сезонно изгладените данни.

През месеца се наблюдава намаление на оборота спрямо юни в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 3,5%). Намаление е регистрирано и при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5,0%, и при продажбите чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.0%.

При продажбите на дребно с автомобилни горива и смазочни материали и с нехранителни стоки (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) е регистрирано увеличение съответно с 2,0 и с 1,2%.

По-значително нарастване на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки е отчетено при търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2,6%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 2,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Repoman ... В държавите , където има диференциална ставка за храни - 9 или 10% , ДДС-то за всичко останало е 23 , 25 или 27% , и повечето са с хронични бюджетни дефицити ... Отделно храните са супер-дупер-мега субсидиран на европейско и национално ниво продукт ... Дали не е по-добре повече да се работи и по-малко социални придобивки да се ползват ... ?! ... Имаме да купуваме още Ф16-ки , подводници , ПВО-та , нови БМП-та ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Repoman
преди 1 година
Това че спада продажбата на храна не означава че е нещо лошо. Може просто хората да предпочитат да водят по-здравословен начин на живот. ИНаче лесно може да се пребори спада, просто трябва да се въведе по-ниско ДДС за храни, както е навсякъде по белия свят и в ЕС. Само в БГ-то дерат по 9 кожи от бедния да пълни биджета през храната си с ДДС-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още