IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи за безработни в САЩ намаляха за пета поредна седмица

Продажбите на дребно в страната записаха неочакван ръст през август

16:11 | 15.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Молбите за помощи при безработица в САЩ са записали пето поредно понижение миналата седмица, което предполага, че търсенето на служители в страната продължава да е силно въпреки несигурните икономически перспективи, пише Bloomberg.

Първоначално подадените заявления са намалели с 5 хил. до общо 213 хил. броя в седмицата до 10 септември, съобщи щатското министерство на труда. Медианните прогнози на икономисти в анкета на медията бяха за нови 227 хил. молби.

Продължаващите молби обаче са нараснали леко до 1,4 млн. броя в седмицата до 3 септември. Въпреки движението показателят е останал на историческо ниско ниво.

В последните седмици молбите започнаха да намаляват, докато работодателите търсят начин да запълнят милионите свободни работни места, както и да задържат вече наетите служители. Тенденцията обаче може да обърне своята посока, докато Федералният резерв на САЩ върви по пътя на агресивното парично затягане в опит да контролира инфлацията.

Данните по-рано тази седмица показаха, че растежът на потребителските цени в страната отново се е забавил, но е бил по-устойчив от очакваното.

Следващото заседание на Фед предстои на 22 септември, като пазарите се подготвят за трети пореден ход от 75 базисни пункта.

Отделна статистика на щатското министерство на търговията показа в четвъртък, че продажбите на дребно са нараснали неочаквано през август, след като месец по-рано те намаляха.

През август продажбите на дребно са се увеличили с 0,3% като стойност на месечна база, след като през юли записаха 0,4% спад. Като се изключи бензинът, този тип продажби е нараснал с 0,8 на сто.

Медианните прогнози на икономистите бяха за спад от 0,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още