IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк и Чикаго са най-застрашени от спад на жилищния пазар в САЩ

Южните щати и Средният запад са най-слабо застрашените райони, сочи доклад

13:06 | 15.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Жилищата във и около Ню Йорк и Чикаго са най-уязвими от спадове на цените при потенциално забавяне на икономиката, сочи публикуван в четвъртък доклад на компанията за анализ на имотни данни Attom, цитирана от Bloomberg.

От 50 окръга, изложени на най-голям риск, девет се намират във и около Ню Йорк, шест са в района на Чикаго, а 13 са пръснати в Калифорния. Тези окръзи имат високи нива на недостъпни жилища, ипотечни кредити „под водата“ (при които неизплатената сума по кредита е по-голяма от стойността на жилището – бел. ред.), възбрани и безработица. За сметка на това най-слабо застрашените окръзи, съсредоточени в южните щати и Средния запад без Чикаго, имат по-ниски такива нива.

След породения от пандемията бум, агресивното затягане на паричната политика от Федералния резерв и високата инфлация задушават процъфтяващия някога жилищен пазар в САЩ. Растящите лихви по ипотечните кредити водят до намаляване на продажбите и ръст на необходимите доходи за покриване на обичайна вноска за жилище. Райони в Ню Йорк и Чикаго за най-застрашени от спадове на цените на жилищата в САЩ. Таблица: Bloomberg LP Райони в Ню Йорк и Чикаго за най-застрашени от спадове на цените на жилищата в САЩ. Таблица: Bloomberg LP

„Предвид малкия напредък за ограничаване на инфлацията до момента, става все по-вероятно действията на Фед да тласнат икономиката към рецесия и някои жилищни пазари ще бъдат по-уязвими от други, ако това се случи“, коментира Рик Шарга, изпълнителен вицепрезидент на пазарните анализи в Attom.

Сред най-уязвимите окръзи в Ню Йорк са Кингс и Ричмънд, където влизат Бруклин и Статън Айлънд, а седем от окръзите са в покрайнините – Берген, Есекс, Оушън, Пасаик, Съсекс, Юнион и Рокланд. Окръг Ню Йорк или Манхатън е на 52-о място от 575 анализирани. Пасаик и Есекс в Ню Джърси оглавяват класацията, като заемат съответно първо и второ място.

На седмо място сред най-застрашените окръзи е Кук каунти в Чикаго, който е единственият с население от най-малко 1 млн. души, попадащ в топ 25.

Окръзите с минимум 500 хил. души, които са сред 50-те най-слабо застрашени, са Кинг Каунти във Вашингтон, включващ Сиатъл, Травис Каунти в Тексас, включващ Остин, Солт Лейк Каунти в Юта, Уейк Каунти в Северна Каролина и Коб Каунти в Джорджия, сочи докладът.

Той оценява риска за жилищните пазари въз основа на процента домове, изправени пред възможна възбрана, дела на ипотечните кредити, които надвишават стойността на имота, процента от средната заплата, изискван за заплащане на големи разходи за жилищна собственост на еднофамилни жилища от средния ценови сегмент, и нивото на безработицата към второто тримесечие на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още