IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови жилища в САЩ достигнаха 6,5-годишно дъно, но цените остават високи

Всички жилища, продадени отвъд Океана миналия месец, са били на цена над 200 хил. долара

11:05 | 24.08.22 г.
Завършените жилища са били под 10% от наличностите в САЩ през юли. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Завършените жилища са били под 10% от наличностите в САЩ през юли. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Продажбите на нови еднофамилни жилища в САЩ са достигнали 6,5-годишно дъно през юли, тъй като трайно високите лихви по ипотечните кредити и цените на жилищата подкопават още повече достъпността, предава Ройтерс.

Докладът на министерството на търговията е последният от поредицата слаби данни за жилищния пазар и показва, че агресивната кампания за затягане на паричната политика на Федералния резерв, която цели да овладее инфлацията, постига някои желани резултати на жилищния пазар. Но тъй като цените на жилищата остават високи на фона на значителния недостиг на стари жилища, срив на целия пазар е малко вероятен.

„Фед получава каквото иска“, коментира Матю Уолш, икономист в Moody's Analytics в Уест Честър, щата Пенсилвания. „Жилищният пазар трябва да се охлади, а по-високите лихви са единственото нещо, което ще направи това възможно“, допълва той.

Продажбите на нови жилища са спаднали с 12,6% до сезонно изгладен годишен темп от 511 хил. единици миналия месец, най-ниското ниво от януари 2016 г. насам. Темпът на продажбите през юни беше ревизиран надолу до 585 хил. единици спрямо обявените преди това 590 хил.

Продажбите са нараснали в североизточните щати, но са намалели в западните щати и в Средния запад, както и в гъстонаселените южни щати.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че продажбите на нови жилища, които съставляват 9,6% от продажбите на жилищни имоти в САЩ, ще намалеят до темп от 575 хил. единици.

Продажбите спаднаха с 29,6% на годишна база през юли. Те достигнаха връхна точка от 993 хил. жилища през януари 2021 г., което беше най-високото ниво от края на 2006 г.

Данни от миналата седмица показаха, че новозапочнатите еднофамилни жилища са достигнали двегодишно дъно през юни, а препродажбите на жилища са намалели до нива, които не са виждани от май 2020 г. Индексът за пазарните нагласи на Националната асоциация на жилищните строители и Wells Fargo спадна под равновесното ниво от 50 пункта през август за първи път от май 2020 г.

Фед повиши лихвата си с 225 базисни пункта от март насам. Обръщението на председателя на централната банка Джером Пауъл на годишната конференция на централните банкери в Джаксън Хоул, щата Уайоминг, може да даде сигнал още колко време банката ще затяга паричната политика.

Цялостната икономическа активност се забавя в отговор на най-агресивната серия повишения на лихвите от 80-те години на миналия век.

Допитване на компанията S&P Global от вторник показа, че индикаторът ѝ за бизнес активността в частния сектор е намалял до 27-месечно дъно от 45 пункта през август спрямо 47,7 пункта през юли. Показател под 50 означава свиване на активността.

Но спадът за втори пореден месец, който беше съсредоточен в сектора на услугите, вероятно не са толкова силен сигнал за зараждащото се забавяне на икономиката.

Допитване на Института за управление на доставките, което има по-дълга история от това на S&P Global, показа, че секторът на услугите расте силно през юли. Продажбите на дребно също са се представили стабилно миналия месец.

По-високи лихви по ипотеките

Лихвите по ипотечните кредити, които са в унисон с доходността по американските държавни ценни книжа, нарастват, като средната лихва по 30-годишните жилищни заеми достигна 5,13% спрямо 3,22% в началото на годината, показват данни на агенцията за ипотечно финансиране Freddie Mac.

Въпреки забавянето на търсенето ръстът на цените на жилищата остава силен. Средната цена на ново жилище през юли е била 439 400 долара, с 8,2% над нивото година по-рано. Макар че това е забавяне спрямо двуцифрения ръст в началото на годината, средните цени на жилищата са се повишили с 18,3% на годишна база.

Нито едно жилище, продадено миналия месец, не е било на цена под 200 хил. долара.

„Ще бъдат необходими значителни спадове на цените, за да се стабилизират продажбите на нови жилища“, казва Матю Мартин, икономист в Oxford Economics в Ню Йорк.

В края на миналия месец на пазара е имало 464 хил. нови жилища, най-високото ниво от март 2008 г. и ръст спрямо 450 хил. жилища през юни. Жилищните имоти на етап строеж са съставлявали 67,2% от наличностите, а жилищата, чието строителство все още не е започнало, са имали дял от 23,1%.

Тъй като строителните компании са изправени пред множество предизвикателства, включително ограничения при доставките, някои от жилищата вероятно няма да бъдат построени. Завършените жилища са съставлявали 9,7% от наличностите, много под средното дългосрочно равнище от 27%.

„Недостигът на жилищния пазар остава структурен и дългосрочен“, коментира Одета Куши, заместник главен икономист във First American Financial Corporation във Вашингтон.

При запазване на темпа на продажбите през юли ще са необходими 10,9 месеца за изчерпване на предлагането на жилища на пазара спрямо 9,2 месеца през юни.

Слабите данни за жилищния пазар карат икономисти да прогнозират, че инвестициите в жилищни имоти ще се свият отново това тримесечие след спада с най-бърз темп от две години насам през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още