IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на инфлацията тласка надолу лихвите по ипотечните кредити в САЩ

Вдигането на лихвите забави продажбите на жилища и смекчи офертните войни отвъд Океана

10:00 | 19.08.22 г.
Достъпността на жилищата е основно предизвикателство за американските купувачи. Снимка: Bloomberg LP
Достъпността на жилищата е основно предизвикателство за американските купувачи. Снимка: Bloomberg LP

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ намаляват на фона на признаците, че инфлацията може да е достигнала връхна точка, предава Bloomberg.

Средните лихви по 30-годишните заеми са намалели до 5,13% спрямо 5,22% миналата седмица, съобщи Freddie Mac.

Повишаването на лихвите по ипотеките тази година успокоява до известна степен американския жилищен пазар, като забавя продажбите и смекчава офертните войни. То също така кара все повече купувачи да отлагат покупки и води до забавяне на новозапочнатите жилища от строителните компании. Инфлацията в САЩ се забави повече от очакваното през юли, което смекчи до известна степен натиска върху лихвите по ипотечните кредити.

„Инфлацията изглежда е надминала връхната си точка и това спира бързото повишаване на лихвите по ипотеките, което преживя жилищният пазар по-рано тази година“, коментира Сам Катър, главен икономист на Freddie Mac. „До края на годината търсенето на имоти за покупка вероятно ще продължи да се забавя, предлагането ще отбележи скромен ръст, а повишаването на цените на жилищата ще намалее“, допълва той.

Забавянето на жилищния пазар се усеща от цялата имотна индустрия, като засяга ипотечните кредитори, строителните и други компании. Най-голямата американска компания за брокерски услуги Compass обяви широки мерки за намаляване на разходите тази година наред с по-ранна стъпка за ограничаване на служителите си с 10%.

Данните за ипотечните кредити на Freddie Mac се събират от понеделник до сряда. Според Mortgage News Daily, който публикува по-често актуални данни, лихвите по 30-годишните кредити са достигнали 5,48% късно в сряда.

При настоящата средна лихва по 30-годишните кредити кредитополучател с ипотека за 300 хил. долара ще трябва да плаща 1634 долара на месец, или с около 352 долара повече спрямо края на миналата година.

„За днешните купувачи достъпността на жилищата е много сериозно предизвикателство. В момент, когато заплатите растат средно с 5,3% на годишна база, много американци, които търсят жилище за покупка, установяват, че се отдалечават все повече от тази цел“, коментира Джордж Ратиу, ръководител на икономическите анализи в сайта Realtor.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още