IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия достигна двуцифрено равнище за пръв път от създаването на еврото

Движението увеличава риска инфлацията в еврозоната да надмине медианните прогнози за ниво от 9,7% през септември

17:31 | 29.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Годишната инфлация в Германия се изстреля до двуцифрено равнище за пръв път от въвеждането на единната европейска валута преди над 20 години, пише Bloomberg.

Годишната инфлация в Германия достигна двуцифрено равнище за пръв път от въвеждането на еврото. Източник: Bloomberg L.P. Годишната инфлация в Германия достигна двуцифрено равнище за пръв път от въвеждането на еврото. Източник: Bloomberg L.P.

Потребителските цени в страната са нараснали с 10,9% на годишна база през септември, надминавайки темпа от август от 8,8%, съобщи Федералната статистическа служба (Destatis) в четвъртък. Това е над прогнозираните 10,2% от икономистите, анкетирани от медията.

Движението бе очаквано от анализаторите, след като Германия премахна летните намаления при ползването на обществения транспорт и при покупката на горива. Темпът на растеж обаче означава, че за Европейската централна банка (ЕЦБ) ще има нови главоболия, докато предстои в петък (30 септември) да бъдат публикувани новите данни за инфлацията в еврозоната, където отново се очаква нов исторически връх на покачването на цените.

От юли насам ЕЦБ е повишила лихвите със 125 базисни пункта, като последните изказвания на представители на регулатора сигнализират, че те се подготвят за още един ход от 75 базисни пункта и през октомври.

"Очакваме цените на енергията да поддържат растежа на цените висок за значителен период и от следващата година. Сегашните ни прогнози са средната инфлация през 2023 г. да е около 7%. Правителствените намерения да се постави таван на цените на газа може донякъде да спомогнат за понижаването на тези перспективи, но това ще зависи от точния дизайн на мерките", каза Мартин Адемър, икономист в Bloomberg Economics.

Инфлацията в Германия увеличава риска от надминаване на медианните прогнози за 9,7% инфлация в еврозоната, въпреки че по-рано в четвъртък Испания изненада с по-силно от очакваното забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
Два часа след преустановяване на създаващия инфлация европейски държавен финансов метод е с прекратена сегашната инфлация в еврозоната.Еврозоната употребява създаващ инфлация финансов метод. Неправилната европейска финансова политика е водеща причина за сегашната инфлация. Запазването на създаващия инфлация европейска финансов метод принася нови щети. Защо продължава употребата на лошия финансов метод? С подобрен метод за европейски финанси, еврозоната е с устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още