IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени у нас с ново рекордно повишение от 50% през август

Ръстът при при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е със 130% на годишна база

12:23 | 30.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Рекордните енергийни разходи изстреляха производствените цени в България и през август. Високите цени на електрическата и топлоенергията и газа през летния месец изведоха цените на производителите до пореден връх.

Общият индекс на цените на производител в България нараства с 8,7% през август спрямо предходния месец. Годишното изменение е с 50,3%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение, увеличението на годишна база през юли беще 42,5%, през юни - 41,4%, през май беше 38,2%, през април – 40,2%, през март показателят се вдигна с 36,1%, а през февруари – с 32,3%.

От данните на НСИ се вижда, че сериозно покачване на цените на годишна база има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 130,6%. Увеличение е отчетено и в преработващата промишленост - с 22,7%, и в добивната промишленост - с 9%.

В преработващата промишленост значително повишение на цените се вижда при: производството на химични продукти - с 47,5%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 32,4%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 32,2%, производството на хранителни продукти - с 28,4%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността Общ индекс на цените на производител в промишлеността

Значителен ръст през август на месечна база е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 28%. Повишение има и в добивната промишленост - с 5,6%.

Намаление е отчетено в преработващата промишленост - с 1,6%.

Понижение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1,0%, и при производството на електрически съоръжения - с 0,1%.

НСИ отчита по-високи цени при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 3,1%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2,8%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 2,5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се увеличава с 12,5% през август спрямо предходния месец. Ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 26,5%, и в добивната промишленост - с 5,3%. Намаление на цените е отчетено в преработващата промишленост - с 1,1%.

Понижение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на основни метали - с 2,9%, на електрически съоръжения - с 0,5%, на изделия от каучук и пластмаси - с 0,3%. По-високи цени са отчетени при: производството на превозни средства, без автомобили - с 5,4%, на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 3,7%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3,2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 68,2% през август на годишна база. Сериозно увеличение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 129,2%. Ръстът в преработващата промишленост е с 29,7%, а в добивната промишленост - с 12%.

Спрямо август 2021 г. съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при: производството на химични продукти - с 68,2%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 60,1%, на изделия от други неметални минерални суровини - с 33,6%, и на хранителни продукти - с 29,9%.

Индексът на цените на производител на международния пазар се увеличава с 1,4% през август спрямо предходния месец, а на годишна база увеличението е с 22,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още