IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните енергийни разходи изстреляха производствените цени през юли

Цените на производителите в България отбелязаха поредно рекордно повишение от 42% през юли на годишна база

12:31 | 30.08.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Цените на производителите в България продължават да се повишават с рекордни темпове поради нарастващите разходи в енергийния сектор. През юли високите цени на електрическата и топлоенергията и газа са изстреляли производствените цени до нов връх.

Общият индекс на цените на производител в България нараства с 3,8% през юли спрямо предходния месец. Годишното изменение е 42,5%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение, увеличението на годишна база през юни беше с 41,4%, през май беше 38,2%, през април – 40,2%, през март показателят се вдигна с 36,1%, а през февруари – с 32,3%.

От данните се вижда, че сериозно покачване на цените на годишна база има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 103%. Увеличение е отчетено и в преработващата промишленост - с 25,3%. В добивната промишленост е регистрирано намаление - с 4,3%.

В преработващата промишленост значително повишение на цените се вижда при: производството на химични продукти - с 46,5%, на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 31,8%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 30,6%, производството на хранителни продукти - с 28,2%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността

Общ индекс на цените на производител в промишлеността Общ индекс на цените на производител в промишлеността

Значителен ръст през юли на месечна база е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 19,3%.

Намаление е отчетено в добивната промишленост - с 14,1%, и в преработващата промишленост - с 2,2%. Спад на цените в преработващата промишленост се отчита при: производството на основни метали - с 9,4%, на метални изделия, без машини и оборудване - с 0,9%, на изделия от каучук и пластмаси - с 0,6%.

НСИ отчита по-високи цени при: производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 2,9%, на химични продукти - с 2,8%, на тютюневи изделия - с 1,8%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар спрямо юни се увеличава с 8%.

На месечна база повишение е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 20,1%. Намаление на цените е отчетено в добивната промишленост - със 7,8%, и в преработващата промишленост - с 0,8%.

Понижение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на основни метали - с 11,1%, на метални изделия, без машини и оборудване - с 1,7%, на електрически съоръжения - с 1,2%. По-високи цени са отчетени и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 4,1%, и при производството на химични продукти - с 3 на сто.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 56% през юли на годишна база. Сериозно увеличение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 101,6%. Ръстът в преработващата промишленост е с 31,4%, а в добивната промишленост - с 4,7%.

Спрямо юли 2021 г. съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при: производството на химични продукти - с 66,9%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 56,8%, на изделия от други неметални минерални суровини - с 31,3%, и на хранителни продукти - с 29,2%.

Индексът на цените на производител на международния пазар намалява с 3,4% през юли спрямо юни, а на годишна база нараства с 22,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още