IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бен Бернанке и още двама американци взеха Нобеловата награда за икономика 

Наградените са отличени заради приноса им за увеличаване на разбирането на ролята на банките в икономиката

13:43 | 10.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Обявяването на отличените. Снимка: ЕРА
Обявяването на отличените. Снимка: ЕРА

Тазгодишната Нобелова награда за икономически науки е присъдена на тримата американски икономисти Бен Бернанке, Дъглас Даймънд и Филип Дибиг, обяви Кралската шведска академия на науките в Стокхолм в понеделник.

„Тазгодишните лауреати значително подобриха разбирането ни за ролята на банките в икономиката, особено по време на финансови кризи", заявиха от Академията. Според тях едно от важните прозрения на изследването им е защо предотвратяването на банкови фалити е толкова важно. „Техните анализи са от голямо практическо значение за регулирането на финансовите пазари и управлението на финансовите кризи".

През миналата година с престижната награда бяха удостоени канадецът Дейвид Кард и американците Джошуа Ангрист и Гуидо Имбенс. 

Нобеловата награда за икономика е единствената от Нобеловите награди, която не се свръзва със завещанието на изобретателя на динамит и дарител на наградата Алфред Нобел (1833-1896). От края на 60-те години на миналия век тя се присъжда от Шведската национална банка и по този начин, строго погледнато, не принадлежи към класическите Нобелови награди. Наследниците на Нобел не подкрепят тази награда и тя не е спомената в завещанието.  Въпреки това, както и другите Нобелови награди, тя се връчва тържествено на годишнината от смъртта на Нобел - 10 декември.

Досега наградата за икономика е била присъждана особено често на учени от САЩ. 

И тази година всички наградени получават по 10 млн. шведски крони. Преобразувана, тази сума в момента е малко под 920 хил. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още