IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският спор между ЕС и САЩ е на ръба на ескалацията

Френският министър на икономиката Брюно льо Мер настоява за твърд отговор от страна на ЕС на американските субсидии за електромобили

15:33 | 07.11.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Американският финансов министър Джанет Йелън в завод на Ford. Снимка: Emily Elconin/Bloomberg
Американският финансов министър Джанет Йелън в завод на Ford. Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

Спорът за субсидиите за американската промишленост заплашва да се изостри. Франция призовава Европейския съюз да даде отпор.

„Трябва да реагираме бързо", заяви френският министър на финансите и икономиката Брюно льо Мер в интервю за Handelsblatt и още три европейски вестника (Les Échos, Corriere della Sera и El Mundo). „Призовавам за координиран, единен и силен отговор спрямо нашите американски съюзници".

Предисторията на спора е т. нар. Закон за намаляване на инфлацията (Inflation Reduction Act - IRA), който вече беше подписан от президента на САЩ Джо Байдън в средата на август. С 400 млрд. долара правителството на САЩ подкрепя националната индустрия в областта на неутралните за климата технологии, включително преди всичко технологиите за батерии.

Европейската комисия трябва да представи предложения, поиска Льо Мер: например нови правила за внос от САЩ, които да отчитат по-строго европейските интереси в областта на опазването на околната среда. Според него е възможно също така да се ускори използването на инструментите на търговската политика на ЕС, насочени към реципрочност в достъпа до пазара и конкурентните условия в трети страни. Министърът дори не изключи възможността да подаде жалба до Световната търговска организация (СТО).

Икономистите предупреждават за възможност от възникване на търговски спор. „IRA има протекционистки елементи, които не са приемливи за ЕС. Не бива обаче да започваме търговска война, нито да се впускаме в надпревара за субсидии", предупреждава пред Handelsblatt ръководителят на Ifo Клеменс Фюст. Особено в днешните времена на търговски търкания имало спешна нужда от „либерализация на трансатлантическата търговия, а не от обратното“. 

Настроението между трансатлантическите партньори е по-ожесточено от всякога. За автомобилните лобисти и европейските дипломати във Вашингтон спорът за батериите в момента е най-важният въпрос. Двете страни поне разговарят помежду си: в петък практически се състоя първата среща на съвместната „Работна група САЩ-ЕС по IRA ", като на седмични интервали ще се провеждат и други срещи.

ЕС настоява електрическите превозни средства от Евросъюза също да се възползват от данъчните облекчения в САЩ. Според Брюксел Европа трябва да бъде третирана по същия начин като американските съседи Мексико и Канада.

Батериите трябва да идват предимно от САЩ

В Закона за намаляване на инфлацията се предвиждат данъчни облекчения за купувачите на електрически автомобили, ако определена част от частите на батериите са от САЩ. Правителството на САЩ иска да намали зависимостта си от Китай, като предоставя на електрическите автомобили максимална данъчна отстъпка от 7500 долара само ако са сглобени в САЩ.

Батериите трябва да са произведени предимно в САЩ. Според новите правила от следващата година поне 40% от минералите, използвани в батериите, трябва да идват от САЩ, а след това този дял трябва да нарасне до 80%.

Досега в САЩ са били субсидирани над 70 модела електромобили, а в бъдеще те ще бъдат по-малко от 20. Производителите от ЕС се опасяват, че ще се окажат в много неизгодно положение на американския пазар.

Последна актуализация: 15:34 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 1 година
МИ ТЕ, САЩ нали осъдиха дойчебанк и волксвачен да платът милярди.Начи пак ше платът. Сащ държи тоягата, европа скача и вика: мож да се окажем в неизгодсно положение, паднали по *** и ранени................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
Що, бе: нали свещеният съюз на розаво-зелените срещу лошата Русия бе неразрушим под мъдрото господство на Големият стар безмoзъчен баща? Кви са тия пукнатини сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още