IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на молбите за помощи за безработица в САЩ спадна до 3-месечно дъно

Данните са още един знак за устойчивостта на пазара на труда въпреки отслабващата икономика

16:42 | 15.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ се сви до най-ниското си ниво от септември насам миналата седмица - още един знак за устойчивостта на пазара на труда на фона на отслабващата икономика, пише Bloomberg.

Първоначално подадените заявления са намалели с 20 хил. броя до 211 хил. броя в седмицата до 10 декември, съобщи американското министерство на труда в четвъртък. Медианните прогнози в анкета на медията бяха за ръст до 232 хил. броя.

Продължаващите молби, включващи хората, които вече са получили такива помощи за седмица или повече, са останали почти без промяна на ниво от 1,67 млн. броя в седмицата до 3 декември. Показателят е в съответствие с очакванията.

Данните може да показват седмични колебания, особено около празниците.

В сряда Федералният резерв на САЩ повиши лихвения си процент с половин пункт и прогнозира повишение на лихвите с най-малко още 75 базисни пункта (б.п.)  до края на 2023 г., както и ръст на безработицата и почти пълно спиране на икономическия растеж.

Прогнозата на централната банка за ръст на основната лихва до 5,1% през 2023 г. беше малко над очакванията на инвеститорите преди двудневното заседание на банката тази седмица.

Регулаторът завиши леко и прогнозата си за безработицата до 4,6% догодина спрямо настоящите 3,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още