IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошата 2022 година предложи и лъч надежда

Не всичко, което се случи през нея, беше катастрофа - Западът се завърна

11:21 | 31.12.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Малцина ще съжаляват за отминаването на 2022 г., пише главният икономически коментатор на Financial Times Мартин Уулф.

Тя донесе брутална атака срещу мирен съсед от зъл деспот. Стана свидетел на висока инфлация и спад на реалните доходи в глобална криза с издръжката на живота. Видя нарастващи лихвени проценти, силен долар и широко разпространени дългови проблеми: според МВФ 60 процента от страните с ниски доходи са в дългово затруднение или са изложени на висок риск от такова.

През 2022 г. цените на активите спаднаха, а волатилността на пазарите се повиши. Бяха предприети важни стъпки към икономическо отделяне между САЩ и Китай и формиране на конкуриращи се блокове, съсредоточени около двете суперсили, като Москва е твърдо в лагера на Пекин. Климатичната конференция на ООН (COP27) не успя да намали емисиите на парникови газове. Нямаше дори пълно възстановяване от ужасните последици на пандемията от Covid, особено сред най-бедните хора в света.

Това е лошо. По-лошото обаче може тепърва да предстои. Владимир Путин, например, е непознаваема величина. Такъв е също и Си Дзинпин, както видяхме от политиката му спрямо Covid. Кой знае и дали ЕС наистина ще запази курса си по отношение на Украйна, тъй като лихвените проценти се покачват, икономиките изпадат в рецесия, а дълговите проблеми се увеличават.

И все пак не всичко е лошо. През 2022 г. се видя светлина в мрака. Нека отпразнуваме това, преди да се потопим в новата година, пише Уулф.

Западът се завърна. Нахлуването в Украйна обедини тези, които споделят демократичните ценности. За НАТО това беше момент на прераждане. За Германия това беше краят на една ера. За Финландия и Швеция беше време да загърбят неутралитета. Раболепниченето на Доналд Тръмп пред Путин не успя да подкопае подкрепата на САЩ за Украйна. Володимир Зеленски спечели категорично пропагандната война. Той е героичният лидер, от който Украйна и Западът отчаяно се нуждаеха.

Путин не е единственият силов лидер, който изглежда по-слаб днес, отколкото преди година. Същото важи за Си Дзинпин и Тръмп. Политиката на първия за нулев Covid приключи с провал. Претенцията на днешната версия на древния китайски деспотизъм, че управлява по-компетентно от хаотичната демокрация, бе разбита на пух и прах. Деспотизмът в Иран пък е атакуван от младото поколение. Кандидатите на Тръмп на междинните избори в САЩ бяха като цяло отхвърлени. Да, той продължава да има твърде много поддръжници; републиканският елит остава малодушен. Но Конгресът направи опита му за метеж ясен като бял ден.

Междувременно в изпитващата проблеми Великобритания ценностите на демокрацията също бяха доказани. Движени от страхове от изборно поражение, консерваторите зарязаха Борис Джонсън, последван от удивително некомпетентната Лиз Тръс след 44 дни. Светът не свърши. Демокрацията не е перфектна, особено когато приема формата на референдуми по теми, които не може да се очаква хората да разбират напълно. Но те се учат: скорошно проучване на YouGov показва, че 51 процента от британците съжаляват за Brexit и само 34 процента все още го подкрепят. Тази промяна ще позволи на едно бъдещо правителство отново да доближи Обединеното кралство до ЕС.

Твърде късно, но решително, Федералният резерв се задейства, за да постави вътрешния инфлационен натиск под контрол в САЩ, където той беше най-силен. Отчасти в резултат на това инфлационните очаквания остават под контрол. Предстои още болка, но има добри шансове инфлацията да бъде овладяна в САЩ и на други места през 2023 г. Би трябвало да последва връщане към растеж.

Повишаващите се номинални и реални лихвени проценти разтърсиха пазарите. Циклично коригираното съотношение цена/печалба на индекса S&P 500 спадна от 39 през декември 2021 г., вторият най-висок връх в историята, до скорошно дъно от 27. Това все още е далеч над дългосрочната средна стойност от 17, но е движение към реалността. Пазарите станаха забележимо по-волатилни и някои спекулативни активи се сринаха сериозно. Биткойнът се срути от пика си от 69 000 долара през 2021 г. до 17 000. Това доказва, че той не е нито разчетна единица, нито средство за съхранение на стойност. Криптовалутата никога не е била полезно платежно средство. Криптоборсата FTX на Сам Банкмън-Фрийд пък фалира. Лихвените проценти може да не останат високи в реално или номинално изражение, но техните скокове напомниха на инвеститорите за риска. Това е добро.

Също така, глобализацията не е мъртва. Всъщност, извън САЩ, където хленченето относно нечестната търговия е станало почти епидемия, повечето страни разбират, че имат нужда от оживена търговия, за да процъфтяват. Обнадеждаващо е, че МВФ прогнозира ръст в обема на световната търговия със стоки и услуги за 2022 г. от 4,3%. Интересното е, че това е повече от ръста на търговията само със стоки от 2,9 на сто: търговията с услуги е водеща. Това следва 10,1%-я ръст в обема на търговията със стоки и услуги и 10,8%-я ръст в търговията само със стоки през 2021 г. Междувременно се прогнозира глобалният брутен вътрешен продукт да нарасне само с 3,2% през 2022 г., след 6% растеж през 2021 г.

Така че светът не се деглобализира: търговията просто не расте толкова бързо, колкото преди. Това отчасти е естествено развитие. Глобализацията не може да се развива толкова бързо, колкото преди, но все още е в ход. Световната икономика също продължава да расте. Нашите предци биха намерили това за необикновено.

И накрая, светът оставя Covid зад себе си, макар и по объркан и зле координиран начин. Това е подпомогнато в значителна степен от ваксините, въпреки че те не са толкова широко разпространени, колкото би трябвало да бъдат. По-лоши варианти или нови пандемии са вероятни, но напредъкът е налице.

Лесно е да бъдем завладени от опасностите, несправедливостите, конфликтите и провалите на нашия свят. Със сигурност има достатъчно такива. Но не всичко, което се случи през 2022 г., беше катастрофа. За онези от нас, които вярват в демокрацията, върховенството на закона, продължаващия икономически прогрес, глобалната икономическа интеграция, стабилните финансови пазари и монетарната стабилност, 2022 г. не беше съвсем лоша. Но нека се надяваме, че 2023 г. ще е по-добра. Трябва да бъде!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 31.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
В дългосрочен план демокрациите, благодарение на коригиращите механизми, с които разполагат, винаги са по-гъвкави и издръжливи от който и да е авторитарен режим.Обратното е възможно само в краткосрочен план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Основа на марксизма е творчеството на германските философи Карл Маркс (1818 1883) и Фридрих Енгелс (1820 1895).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
p
преди 1 година
Не ми е много ясно, аз ли съм живял в друга година или авторът бълнува. Повсеместно, оценката за годината е силен регрес по всички линии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още