IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отчете най-големия спад в износа от февруари 2020 г. насам

Подкрепата на вътрешното търсене ще е ключова за икономическото възстановяване на страната

12:11 | 13.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на Китай се сви рязко през декември, докато световното търсене се охлади, показват официални данни от петък, подчертавайки рисковете пред икономическото възстановяване на страната тази година, пише Ройтерс.

По-умереният спад във вноса обаче подсили вижданията, че вътрешното търсене ще се възстанови постепенно през следващите месеци.

Износът е намалял с 9,9% на годишна база през декември, удължавайки серията спадове след понижение от 8,7% през ноември, въпреки че леко е надминал очакванията. Това е най-лошото понижение от февруари 2020 г. насам. Същевременно вносът се е свил със 7,5% през декември, с което е забавил темпа спрямо отчетените 10,6% понижение през ноември. За сравнение - очакванията бяха за спад от 9,8 на сто.

В резултат на движенията търговският излишък на Китай за 2022 г. достигна исторически връх от 877,6 млрд. долара, като това е най-високото ниво, откакто започна да се води статистика през 1950 г. През 2021 г. излишъкът бе 670,4 млрд. долара.

"Слабият ръст на износа подчертава важността от подкрепа на вътрешното търсене като ключов двигател за икономиката през 2023 г.", смята Джъуей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management, като добави, че пазарите имат очаквания Пекин да обяви още мерки в подкрепа на потреблението.

Износът към САЩ е намалял с 19,5% през декември, докато този за Европейския съюз (ЕС) е записал спад от 17,5 на сто, показват изчисления на медията на база данните, отразяващи намаляващото световно търсене.

Въпреки резкия спад в последния месец на миналата година, за 2022 г. износът на Китай е нараснал със 7% благодарение на силната търговия със страните от Югоизточна Азия. Повишението обаче е далеч от отчетените 29,6% ръст през 2021 г..

Подсилването на вътрешното търсене ще е ключово за плановете на Пекин за икономическо възстановяване, като има да се свърши много работа - вносът е нараснал с 1,1% през 2023 г., забавяйки се рязко спрямо повишението от 30% през 2021 г.

Централните банкери поеха ангажимент да увеличат подкрепата за икономиката, тъй като са нетърпеливи да подкрепят растежа и да облекчат ефекта от прекъсванията, причинени от внезапния край на строгите противоепидемични мерки.

Анализаторите, анкетирани от медията, очакват икономическият растеж на Китай да се възстанови до 4,9% през 2023 г., преди да се стабилизира през 2024 г.

Икономиката на азиатската страна вероятно се е разширила с 2,8% през миналата година насред блокиранията, което би било значително под целта от около 5,5%. Данните за четвъртото тримесечие и за цялата 2022 г. ще бъдат публикувани на 17 януари.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви в четвъртък, че очаква Китай да допринася нетно за световната икономика до средата на 2023 г., като апелира Пекин да запази курса си на разхлабване на противоепидемичните мерки.

По-рано в петък Китайската народна банка заяви, че ще избегне освобождаването на огромни парични стимули в икономиката тази година, тъй като цели да постигне баланс между подсилването на растежа, разкриването на работни места и поддържането на ценовата стабилност, съобщи Bloomberg.

"Ние ще гарантираме, че общото социално търсене ще получи силна подкрепа. Междувременно размерът ще бъде разумен и подходящ и ще избегнем наводняването на икономиката с ликвидност", посочи заместник-управителят Сюен Чаннън по време на пресконференция. Той повтори дълго поддържаната позиция на ведомството, че паричното предлагане ще остане "разумно достатъчно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още