IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на храните в Китай ускори потребителската инфлация през декември

Икономистите очакват покачването на цените да продължи и през първото тримесечие на 2023 г.

11:40 | 12.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Годишната потребителска инфлация в Китай се ускори през миналия декември, подсилена от поскъпването на храните, докато вътрешното търсене премина през колебания насред ограничената икономическа активност, съобщи Ройтерс.

Освен това икономистите очакват възходящите движения да се запазят и през първото тримесечие на 2023 г.

Индексът на потребителските цени в Китай е нараснал с 1,8% на годишна база през декември, ускорявайки се от отчетените 1,6% през ноември, съобщи националната статистическа служба на страната. Резултатът е в съответствие с очакванията на анализатори, анкетирани от медията.

Същевременно производствените цени са записали по-бавен темп на намаление през последния месец на 2022 г., когато са спаднали с 0,7% на годишна база след понижение от 1,3% през ноември. Икономистите бяха в очакване на спад от 0,1 на сто, който би отразил прекъсванията в промишлеността вследствие високия брой новозаразени с коронавирус в края на годината.

Миналия месец Пекин сложи край на политиката си за нулев брой новозаразени, премахвайки блокиранията, задължителната карантина и редовното тестване. В резултат на това икономистите очакват инфлацията да продължи да се ускорява през първите три месеца на 2023 г.

„Има някои ранни признаци, че преходът в посока живеене с коронавируса започва да има възходящ натиск върху цените“, отбеляза Дзъчун Хуан, икономист в Capital Economics. “Ускорението на инфлацията обаче е малко вероятно да бъде толкова голямо, колкото в много други страни, когато те отвориха“.

Въпреки това анализаторите не смятат, че покачването на цените ще доведе и до увеличаване на лихвените проценти от Китайската народна банка.

„Тъй като инфлацията ще остане управляема в обозримо бъдеще, смятаме, че Китайската народна банка ще трябва да намали средносрочния лихвен процент с 10 базисни пункта през първото тримесечие“, отбеляза Джоу Хао, главен икономист в Guotai Junan Group.

Храните са поскъпнали с 4,8% на годишна база през декември, докато месец по-рано увеличението бе 3,7 на сто.

Базовата инфлация – извън цени на храни и енергия – все още е ниска, въпреки че се е ускорила от отчетените 0,6% през ноември до 0,7% през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още