IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2023 г.: Годината, в която ще се научим да спрем да се тревожим

10 + 1 прогнози на European Council on Foreign Relations за това какво ще се случи в света през настоящата година  

08:43 | 11.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

2022 г. бе годината, в която всичко се промени. С изключение, разбира се, на трайната вяра на мнозина анализатори в собствената им способност да предсказват бъдещето. Разбира се, повечето имаха най-лошата си година по отношение на прогнозите. И да, може би предсказваха, че Русия няма да започне инвазия в Украйна, като по този начин пропуснаха целия сюжет на 2022 г.

Но нищо, че бизнесът с прогнози е мръсна игра. Успехът изисква не толкова ясновидство, колкото амнезия. Така че за пореден път през 2023 г. мнозина ще надникнат с надежда в бъдещето, докато тихо забравят миналото. През тази еднопосочна леща анализаторите на European Council on Foreign Relations дават тези десет прогнози за основните тенденции във външната политика през 2023 г. 

1. Войната в Украйна продължава без официално решение.

Ще бъдат положени няколко усилия от страна на различни партньори - Турция, ООН, Казахстан - за постигане на някакъв вид прекратяване или поне спиране на огъня във войната в Украйна. Но дори и интензивността на войната да намалее, всички тези усилия ще останат без резултат. И двете страни ще останат уверени в победата си и през 2023 г. ще предпочетат да продължат усилията си за оформяне на каквото и да било преговорно решение на бойното поле.

2. Единството на Европа и Запада относно необходимостта от изолиране и наказване на Русия остава силно - но останалата част от света губи търпение към Запада.

С продължаването на войната ще продължи и така възхваляваното западно единство относно необходимостта от подкрепа на Украйна и наказване на Русия. Ще има постоянно налагане на нови санкции срещу Русия и постоянен поток от нови оръжия и помощи за Украйна. Икономическата болка, бежанските потоци от Украйна и дори популистката агитация няма да нарушат сериозно този консенсус. Това е така, защото европейското единство произтича от хищничеството на Владимир Путин и решителността на Джо Байдън. Само тези двамата могат наистина да го прекратят. Но докато Западът става все по-единен, останалите ще стават все по-разочаровани от ефектите на санкциите и високите цени на енергията. Те ще показват все по-малка подкрепа при гласуванията в ООН и по-голяма решимост да намалят зависимостта си от долара.

3. Правните проблеми на Доналд Тръмп няма да успеятт да го вкарат в затвора. Той остава неприятен и главен претендент за президентската номинация на републиканците през 2024 г.
 

Може да се предположи, че различните скандали с Тръмп ще продължат да заемат първите страници на медиите в САЩ и през 2023 г., като се има предвид, че това се случва непрекъснато от 2016 г. насам. Но през 2023 г. нито един от тези скандали няма да се издигне до ниво, което да създаде сериозна опасност от лишаване от свобода. Докато Тръмп остава на свобода, скандалите само ще увеличават както популярността му сред републиканската база, така и неговата упоритост. Въпреки някои предизвикателства от вътрешността на партията, той ще завърши 2023 г. като основен претендент за президентската номинация на републиканците през 2024 г.

4. Ще стане ясно, че Китай е нарушил западните вторични санкции срещу Русия, което предизвиква криза в американско-китайските отношения.

Китай вероятно вече нарушава различни западни санкции срещу Русия, но тези нарушения остават на достатъчно ниско ниво, така че е в интерес и на Китай, и на Запада да се преструват, че това не се случва. През 2023 г. различни разкрития, вероятно включващи някои доставки на боеприпаси за Русия, ще накарат тези нарушения да излязат наяве и ще принудят Запада да реагира.

5. Израел и Саудитска Арабия ще постигнат споразумение за по-голям икономически и дипломатически обмен, но няма да установят официални дипломатически отношения.

До края на 2023 г. Израел и Саудитска Арабия ще са установили нормални отношения само на теория. Търговията, инвестициите и дипломатическият обмен ще се разширят значително и публично. Продължаващите размирици в Иран също ще вдъхновят и засилят сътрудничеството между Израел и Саудитска Арабия в усилията за противодействие на иранското влияние в региона. Официални дипломатически отношения обаче няма да бъдат установени, докато крал Салман продължава да е на трона.

6. Полската партия „Право и справедливост" ще загуби парламентарните избори. Новото правителство ще уреди споровете на Полша с Европейския съюз и Германия.

Без възможността да нахлуе в Русия, партията „Право и справедливост", която управлява Полша от 2015 г. насам, няма да има подобен ефект на сплотяване около себе си. Тя ще загуби изборите в полза на полуобединена опозиция, която обещава да продължи високите вътрешни разходи на Полша, като осигури повече средства и по-гладки отношения с Брюксел. След като встъпи в длъжност, новото правителство ще предприеме бързи действия за уреждане на споровете на Полша с ЕС и Германия, като същевременно ще продължи политиката на увеличените разходи за отбрана и силната лидерска позиция на предишното правителство спрямо Русия

7. Турция ще предприеме нова инвазия в Северна Сирия, разширявайки защитената си зона. Реджеп Тайип Ердоган и парията му ще запазят властта си след изборите в Турция.

В навечерието на президентските и парламентарните избори през 2023 г. турските военни ще започнат нова инвазия в Северна Сирия с цел потискане на кюрдските "терористи" и разширяване на своята „защитена зона" в Сирия. Режимът на Асад ще протестира яростно, но руските му партньори ще му попречат да реагира. Американците ще решат от своя страна да не предизвикват Турция. С последвалия ефект на сплотяване, както и с различни предизборни юридически маневри, Ердоган и ПСР ще успеят да спечелят изборите през 2023 г.

8. В Африка ще възникне дългова криза, която ще накара Китай и Запада да предложат помощ в конкуренция една на друга 

Повишаването на лихвените проценти, силният долар и рецесията в развития свят ще се превърнат, както често се е случвало в миналото, в пълноценна дългова криза в много страни в Африка. Но този път Китай и Западът (най-вече чрез МВФ и Световната банка) ще се включат в конкурентен процес за размяна на облекчаване на дълга срещу геополитическо влияние. Западът може да открие, че съществуващите международни финансови институции са тромави инструменти за този по-конкурентен процес на облекчаване на дълга.

9. Пазарът на важни суровини ще се затегне значително, което ще породи трансатлантическо и западно-китайско търговско напрежение, тъй като страните се конкурират за минералите.

Тъй като глобалните усилия за разширяване на производството на екологични технологии продължават с бързи темпове, цените на основните използвани минерали, като литий и никел, ще се повишат. Европа, Съединените щати и Китай ще започнат доста неприлично състезание за осигуряване на източниците на доставки на тези минерали, което ще увеличи напрежението в световната търговия. САЩ ще се опитат да стартират глобален консорциум за критични суровини, който ще заинтригува европейците, но няма да успее да спечели голяма популярност в глобалния юг.

10. Цените на енергоизточниците няма да се повишат повече и ЕС няма да изпитва сериозен недостиг на енергия, дори и да продължи да отделя енергийната си система от Русия.

Енергийното отделяне на ЕС от Русия ще бъде почти завършено до края на 2023 г. Но глобалният икономически спад и по-голямата от очакваното гъвкавост на енергийните пазари означава, че през зимата на 2023-2024 г. ЕС няма да отбележи по-нататъшни големи увеличения на цените на енергоизточниците, още по-малко пък недостиг на енергия. По подобен начин Русия ще успее да пренасочи голяма част от енергийното си производство към други купувачи, но въпреки това ще претърпи значителен спад на приходите от изкопаеми горива в сравнение със ситуацията преди войната в Украйна.

Бонус прогноза: САЩ предприемат действия за забрана на Tik-Tok или за принудителна продажба на некитайска компания. И ще притиснат европейците да направят същото.

През 2023 г. американските власти ще бъдат разочаровани от разкритията, че компанията майка на Tik-Tok, ByteDance, не спазва предишни споразумения за защита на данните, генерирани от Tik-Tok (както и от безкрайния поток от нелепи танцови видеоклипове). Конгресът на САЩ и администрацията на Байдън ще предприемат действия, за да принудят продажбата на Tik-Tok или да я забранят на американския пазар. Те ще окажат натиск върху европейците да се присъединят към тези усилия, превръщайки това в нов тест за европейската привързаност към политиката на САЩ по отношение на Китай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
бонус прогноза... тая статия верно е писана от малллоумни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
Някакви хора ,представят желанията си за прогнози,които рабира се няма да се сбъднат. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още