IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Русия от износ на изкуствени торове са нараснали със 70% през 2022 г.

Обемите са намалели само с 10% въпреки прогнозите на анализатори за срив на доставките след началото на войната в Украйна

17:37 | 15.01.23 г. 8
Износът на храни и изкуствени торове от Русия е изключен от западните санкции. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Износът на храни и изкуствени торове от Русия е изключен от западните санкции. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Приходите на Русия от износ на изкуствени торове е нараснал миналата година въпреки спада на обемите от продажби, тъй като цените им нараснаха рязко след нашествието ѝ в Украйна, пише Financial Times.

В първите десет месеца на 2022 г. износът на руски торове се е увеличил със 70% до 16,7 млрд. долара спрямо същия период на 2021 г., сочат данни на ООН.

Статистика за вноса от търговски партньори на Москва показва, че от гледна точка на обема продажбите в чужбина на най-големия износител на изкуствени торове в света са намалели само с 10% спрямо същия период на предходната година, показва анализ на Агенцията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО).

Това се случва въпреки прогнозите в началото на войната през февруари, че доставките ще се сринат.

Износът на храни и торове от Русия е изключен от западните санкции в подкрепа на продоволствената сигурност, особено на по-бедните страни. Москва е повишила износа си към страни като Индия, Турция и Виетнам.

„Ясно е, че страни като Индия са най-големите бенефициенти (от гледна точка на внос на изкуствени торове)“, съобщи Джоузеф Шмидхубер от ФАО.

Представители на Русия и ЕС са притеснени, че някои купувачи и техните банки и застрахователи се самосанкционират и избягват закупуването на продукти от Русия.

Миналия месец ЕС разясни изключването от санкциите на руски износ на земеделски стоки и изкуствени торове след твърдения от страни членки на ЕС, че тези доставки понякога са задържани заради притеснения от възможно участие на санкционирани руски компании и физически лица.

ЕС въведе ново изключение, като позволи на отделни страни членки на ЕС да размразяват пари на санкционирани хора с участие в руските сектори на изкуствените торове и земеделските стоки.

Цените на изкуствените торове в света започнаха да растат още преди войната, тъй като Русия намали доставките на природен газ, който е от основно значение за азотните торове. Цената на калиевия карбонат, друг значим изкуствен тор, нарасна, след като западните правителства наложиха санкции на Беларус, един от водещите производители на калиев карбонат в света. Това стана след смазването на антиправителствени протести от властите в Минск.

Резкият ръст на цените на газа след руското нашествие доведе до затваряния на заводи в Европа, което тласна нагоре цените на азотните торове – от ключово значение за производството и качеството на хранителна продукция.

Но Русия вероятно няма да продължи да се възползва от по-високите цени тази година. Спадовете в последно време на цените на газа в Европа благодарение на по-топлото от обичайното време понижават цените на торовете, като производителите в региона повишават производството.

„Това означава, че вносът от страни членки на ЕС ще намалее значително и това е добра новина за фермерите в света“, казва Шмидхубер.

Цените на газа в Европа намаляват до нива, виждани за последен път преди нашествието на Русия в Украйна.

„Европейското производство е рентабилно и производителите продължават да произвеждат торове“, коментира Крис Лоусън, ръководител на отдела за изкуствени торове в консултантската компания CRU. „Глобалните доставки на азот са големи и очакваме спадовете в цените на фосфорните торове и калиевия карбонат да намалеят още“, допълни той.

Доставките на зърно също са се върнали на нивата преди войната. Обемът от зърно, включително пшеница и царевица, доставен в последните три месеца на 2022 г., е нагоре с 21% спрямо същия период на предишната година, сочат данни от компанията Sea, проследяваща движението на кораби.

Една от суровините, чийто износ не се е възстановил, е амонякът заради затварянето на тръбопровод през Украйна. Русия съставлява около 12% от световния износен пазар на амоняк и данните на ФАО показват, че руският износ на химикала, който се използва и в индустрии като производство на пластмаса и текстил, е намалял със 76% от гледна точка на обема през първите девет месеца на 2022 г. спрямо същия период на предходната година.

Черноморското зърнено споразумение между Москва и Киев, договорено с посредничеството на ООН и удължено през ноември, включваше обещание за възобновяване на износа на амоняк от Русия чрез повторното отваряне на тръбопровода. Руски компании за изкуствени торове и инвеститори, включително засегнатият от санкциите руски милиардер Дмитрий Мазепин, призовават за възобновяване на доставките, въпреки че спадът в последно време на цените на азотните торове в света намалява неотложността, отбелязват анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 15.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Че некой да ги е спрел истинските икономики за нещо ?! Да се оправят с единият милиард , що само ние в Европа требе да ги мислим ?! Е , най-мирната държава в света с най-многото танкове да се оправя , нали си имат всичко и могат всичко , ще им закарат брашно с ракети ... Къф е проблема ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Що ?! Кво й е на Европа без рассийската газ/петрол/желязна руда/торове ?! Гледам криза нема - трафик по пътища , пълни магазин , пазарят си хората , фабриките бачкат , трололовете си дращите ?! На рассийката кво й е ?! Пълна хазната , стрелят с ракети , пекът си на балтийска херинга на Портовая , карат си ладичките ... Зимбабве и Еритрея ще стават космически нации ... :))) ... Идилия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 9
Р?мператоръ
преди 1 година
Големи количества торове (говори се за 300 000 тона) бяха блокирани в пристанищата на ЕС. Дори няколко африкански държави повдигнаха въпроса в ООН. Ама това не е удобно да се говори, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 8
Р?мператоръ
преди 1 година
До: zelka007 - защо ли истинските икономики с истинско производство не са на твоя акъл? Явно не проумяваш, че ако няма торове един милиард просто трябва да умрат, а половината от другите ще станат сомалийчета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: То за можене, всичко може. Както във вицах: Оно и я можем, и тате може, ама козата си сака пръчч. И без САЩ може, или поне до преди 200 г. екстра си е бил. Може ли светът без Русия? Също може. То може и без свят, нали? Остава да хвърляш боб, дали е бил сериозен зануленият, когато каза: *А на нас за какво ни е свят без Русия?*. Може пък да се е шегувал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: wart... Цялата световна икономика го може без рассийката , само гледай в близката петилетка как я изрязват от всичко ... :))) ... спорта очевидно може без опулените и надрусани постсъветЦки физиономии , очевидно банковата система може без банките им , очевидно фондовите пазари могат без акциите им , очевидно космическата индустрия може без ракетите им , очевидно Европа може и без природният им газ , очевидно също ще може и без петролът им , очевидно и с дървеният материал и зърното е така .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Единия път от Соледар е към Харков другия към Полтава.Ако влезнат по новините цената на папото скача.https://en.wikipedia.org/wiki/Natural_gas_in_Ukraine#Proven_reserves
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 13
wart
преди 1 година
Цялата Световна икономика без Руските енергоносители, и суровини не може . Фактите са на лице но вместо фактите предпочитаме да говорим празни приказки на които сами не вярваме . Особено Европа която няма никакви природни изкопаеми само с панели и перки икономиката да се стабилизира е невъзможно. Интересното ще започне сега когато с нови цени Европа започне да купува енергоносители- от титана да неона всичко е от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още