IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с торовете, засягаща добива на зърно в Източна Европа, може да се влоши

Зимата ще бъде екстремна, всички в индустрията приемат за даденост, че няма да има достатъчно газ, предупреждават от унгарската компания Nitrogenmuvek

20:40 | 15.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Както в много части на света, текущата реколта на различните зърнено-житни култури в Източна Европа е помрачена от кризата с торовете - и нещата може да се влошат, пише Bloomberg, цитирайки унгарския производител на земеделски култури Nitrogenmuvek Zrt.

Компанията очаква спад на добива на зърно с 15 до 20% тази година в регион, който включва големи европейски износители като Румъния и Полша. 

Земеделските производители са намалили използването на хранителни вещества поради високите цени и проблемите с доставките във време, когато горещините и липсата на дъждове също застрашават културите.

Торовете поскъпнаха, отразявайки покачването на цените на газа, което увеличи разходите за производителите и доведе до свиване на тяхната продукция. Санкциите срещу изнасяния от Беларус поташ (калиев хлорид) и решението на Китай да ограничи доставките задълбочиха кризата. Това от своя страна заплашва глобалните доставки на зърно, които вече са засегнати от войната в Украйна.

Засилват се опасенията относно продължаващата газова криза в Европа, която може да вложи още ситуацията с производството на храни.

„Зимата ще бъде екстремна, всички в индустрията приемат за даденост, че няма да има доставки на газ“, споделя Золтан Биге, главен стратегически директор в Nitrogenmuvek. Добивът на зърно може да се свие още повече в цяла Европа, тъй като настоящият сезон ще бъде първият пълен сезон, който е засегнат от войната в Украйна, добавя Биге.

зърно зърно

Друг проблем е, че базираните на нитрати торове, типът, предпочитан в Европа, не могат да бъдат заменени с такива, базирани на азот и произведени другаде, изтъква още той.

Миналата седмица правителството на Унгария заяви, че реколтата от пшеница в страната може да падне под 4 милиона тона, което е с около една трета по-малко от петгодишната средна стойност. Ако европейските фермери продължат да пестят торове, това ще застраши посевите, които трябва да бъдат засети през есента за събиране през 2023 г.

Високите цени на газа представляват „екзистенциална“ заплаха за европейската индустрия за торове, предупреди секторната група Fertilizers Europe по-рано този месец. Самата Nitrogenmuvek може да изразходва своя паричен буфер през следващия месец и половина, добавят от компанията.

„Няма да имаме резерв за възможен негативен сценарий като по-нататъшно увеличение на цените на газа или потенциална непланирана поддръжка“, изтъква Биге.

В момента Nitrogenmuvek работи с пълен капацитет на добив от около 4000 тона на ден въпреки неотдавнашното покачване на цените на газа, докато се опитва да компенсира недостига, причинен от прекъсванията по-рано тази година. Производството за 2022 г. вероятно ще падне с 10%, дори ако ситуацията се запази без да се влоши.

Големият въпрос е как разходите и доставките на газ ще повлияят върху производството на торове по-късно през годината.

„С цените на газа, каквито бяха през последните седмици, дори не би си струвало да се произвежда“, допълва Биге.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Какво има да пестят торове, направо да ги забраним! Като в Шри Ланка. И като в Нидерландия, където никой не може да пише какво става. Ей, какво стана в Шри Ланка без торовете, добре ли мина експеримента? На края на втората година сме, всичко е наред, нали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Зъбенето срещу Русия обикновено свършва ного болезнено... ного !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още