IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домакинствата по света губят оптимизъм за богатството си

В световен мащаб само 40% са съгласни с твърдението „моето семейство и аз ще бъдем по-добре след пет години“

15:36 | 16.01.23 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Едва двама от всеки петима души в света вярват, че семействата им ще бъдат по-добре в икономически план в бъдеще, сочи глобално проучване, което освен това регистрира и нарастващо недоверие в институциите сред домакинствата с ниски доходи, съобщи Ройтерс.

Edelman Trust Barometer, който повече от две десетилетия изследва нагласите на хора от целия свят, установява, че икономическият песимизъм е най-изразен в някои от водещите световни икономики като САЩ, Великобритания, Германия и Япония.

Проучването потвърждава разделението в обществата под въздействието на пандемията и инфлацията. Домакинствата с по-високи доходи все още масово се доверяват на институции като правителство, бизнес, медии и неправителствени организации. Но сред групите с ниски доходи отчуждението нараства.

„Това наистина отново показа масовото класово разделение“, казва Ричард Еделман, чиято комуникационна група Edelman публикува проучването, проведено от 1 ноември до 28 ноември миналата година сред над 32 хил. респонденти в 28 страни.

„Видяхме го по време на пандемията поради различни резултати по отношение на здравето, сега го виждаме по отношение на въздействието на инфлацията“, добавя той.

Световната здравна организация неведнъж е отбелязвала по-тежките последици от пандемията за бедните, а хората с ниски доходи страдат най-много от по-скъпите основни стоки.

В световен мащаб само 40% са съгласни с твърдението „моето семейство и аз ще бъдем по-добре след пет години“ в икономическо отношение в сравнение с 50% година по-рано, като най-песимистично настроени са хората в развитите икономики: САЩ (36%), Великобритания (23%), Германия (15%) и Япония (9%).

Бързо развиващите се икономики отбелязват много по-високи резултати – макар и по-ниски от миналата година – като само Китай се противопоставя на тенденцията с покачване от 1 процентен пункт до 65% оптимисти въпреки икономическите сътресения, причинени от вече облекчените му политики за „нулев Covid“.

Отговори на въпроса "По отношение на икономическите перспективи за вашето семейство как очаквате да се справяте след пет години?". Графика: Ройтерс Отговори на въпроса "По отношение на икономическите перспективи за вашето семейство как очаквате да се справяте след пет години?". Графика: Ройтерс

Подобни опасения отразяват дълбоката несигурност относно състоянието на световната икономика на фона на войната в Украйна и лихвените повишения на централните банки.

Въпреки че дългогодишният индекс на доверието на Edelman регистрира средно ниво на доверие в ключови институции от 63% сред респондентите в САЩ с високи доходи, този дял спада до едва 40% сред групите с ниски доходи. Подобни различия се наблюдават и в Саудитска Арабия, Китай, Япония и Обединените арабски емирства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 1 година
муахахахахахахахахахахахахахахаха!МИ ТО, ТАКА Е КОНСТРУЕРАНА "СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА" - ЗЕМИ ИМ ВСИЧКО И ТО НЕУСЕТНО. Парите да се движат от бедните към богатите и то по-бръже!)Зомбита, имахте шанс, коги ви направиха лихвес 0 процента. сега, неска, шанса да изравните везните е да фанете пушкалата и да грабите чрез пътя на воинът. въпириъд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още