IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабриките във Великобритания намаляват цените си, подпомагайки АЦБ в битката с инфлацията

Понижението в цените е било най-голямото от април 2020 г. насам

11:30 | 25.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителите във Великобритания неочаквано са намалили цените си миналия декември с най-бързия темп от април 2020 г. насам - данни, добре дошли за банкерите от Английската централна банка (АЦБ), които преценяват още колко ще трябва да покачат лихвите, за да се справят с инфлацията, пише Ройтерс.

Производствените цени са намалели с 0,8% на месечна база през декември, съобщи националната статистическа служба (ONS) на Великобритания в сряда.

Цените на материалите - които фирмите купуват, за да завършат производството - са намалели с 1,1% на месечна база през същия период, като понижението също е било най-голямото от април 2020 г., когато британската икономика бе блокирана вследствие на пандемията от коронавирус.

Икономистите, анкетирани от медията, очакваха производствените цени да се покачат с 0,3%, а тези на материалите да намалеят с 0,6 на сто.

Основният измерител на инфлацията в Обединеното кралство - индексът на потребителските цени - записа спад през ноември и декември, но е на ниво от 10,5%, или над пет пъти на целта на АЦБ за 2% ценова стабилност.

Централната банка продължава да следи за сигнали за бъдещ инфлационен натиск. Инвеститорите очакват АЦБ да увеличи лихвата си за десети пореден път на 2 февруари, като повечето прогнозират половин процентен ръст лихвено повишение.

Статистиката за производствените цени бе публикувана по-късно от обичайното, след като от ONS предупредиха, че са отчели проблеми с използваните данни.

На годишна база производствените цени са нараснали с 14,7% през декември, записвайки пети пореден месец на забавен растеж, докато цените на материалите са се покачили с 16,5%, или шести пореден месец на забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още