IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската инфлация се е забавила с по-малко от очакваното през януари

Потребителските цени са нараснали с годишен темп от 57,7% миналия месец спрямо 64,3% през декември

12:47 | 03.02.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Потребителската инфлация в Турция се е забавила по-малко от очакваното, въпреки че месеците на намаляване на темпа вдъхнаха смелост на централните банкери за нови понижения на лихвите преди наближаващите тази година избори, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са нараснали с годишен темп от 57,7% миналия месец спрямо 64,3% през декември, показват данни на националната статистика. Това е по-бързо от всички очакванията в проучване на Bloomberg сред икономисти, чиято медианна прогноза бе за 53,8%. Годишната инфлация в Турция. Графика: Trading Economics Годишната инфлация в Турция. Графика: Trading Economics

Рискът сега е, че натискът върху цените може да се окаже по-упорит от очакваното. Базисната инфлация, която не отчита волатилни компоненти като цени на храни и енергоизточници, се е забързала за първи път от октомври и достига годишните 53% през януари.

На месечна основа инфлацията също изпреварва всички прогнози и достига 6,7% - най-бързия ѝ темп от април 2022 г.

И макар месеците на относителна стабилност на лирата и облекчаването на международния ценови натиск да помагат за охлаждането на инфлацията в страната благоприятните статистически базови ефекти са сред най-големите фактори за представянето на цените. Сравнението с данните от 2022 г. – които бяха изключително високи – вероятно означава, че инфлацията ще остане занижена и през идните месеци.

Поддържането на цените под контрол е едно от ключовите предизвикателства пред президента Реджеп Ердоган, който ще се бори за трети мандат на изборите през май тази година.

Но в знак, че турският лидер може и да не дочака стабилизирането на цените, Ердоган поднови призивите си тази седмица за нови лихвени понижения, твърдейки отново, че по този начин ще се смъкне инфлацията. Междувременно управителят на централната банка на страната Сахап Кавъчдароглу също подхранва спекулациите, че намаляването на лихвите може отново да е на дневен ред.

Централната банка изглежда продължава да гледа прекалено оптимистично на ситуацията. Според нейно месечно проучване сред пазарни участници през януари ръстът на цените в края на годината ще е около 32,5% - или около 10 процентни пункта над последната официална прогноза.

Оптимистичните прогнози може би означават, че подновяването на паричното облекчение е само въпрос на време. Следващото преразглеждане на лихвите е насрочено за 23 фувруари.

От своя страна Ердоган заяви, че инфлацията „бързо ще се забави“ в края на годината до около 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Три милиарда и половина дефицит ша икономиса брат Тайпи от външнотърговската сметка на Кьосето къ е тръгнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Минэнерго Турции заявило, что начало частичную оплату российского газа в рублях https://ria.ru/20221108/gaz-1829916595.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още