IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричните поръчки в Германия се възстановяват през декември след рекорден спад

Скокът през последния месец на 2022 г. се дължи на големите поръчки, без които показателят би отчел спад от 0,6%

10:35 | 06.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фабричните поръчки в Германия се увеличават с повече от очакваното през декември – пореден сигнал, че най-голямата икономика в Европа може да премине през зимата, без да отчита спад, съобщава Bloomberg.

Търсенето се увеличава с 3,2% през декември спрямо предходния месец, надминавайки прогнозите на анкетирани от Bloomberg анализатори за увеличение от 2%.

Скокът през последния месец на 2022 г. се дължи на големите поръчки, без които показателят би отчел спад от 0,6%, съобщава федералната статистическа служба на страната. През ноември фабричните поръчки се свиха с 5,3%, записвайки най-голямото си понижение от над година.

Германската икономика се сви с 0,2% през последното тримесечие на миналата година, изпращайки сигнал, че страната може да навлиза в очакваната от много рецесия на фона на високите цени на енергията и покачващите се разходи по заеми.

Все пак някои индикатори все още показват нарастващо доверие заради по-меката зима и запълнените газохранилища, които почти напълно елиминираха риска от енергиен недостиг.

Фабричните поръчки в Германия се възстановяват през декември спрямо рекордния спад месец по-рано. Източник: Bloomberg Фабричните поръчки в Германия се възстановяват през декември спрямо рекордния спад месец по-рано. Източник: Bloomberg

Бизнес проучванията на S&P Global показаха подобряване на ситуацията в началото на годината, тъй като проблемите във веригата на доставки отшумяват, а натискът върху разходите се охлажда.

Германия полага всички усилия, за да осигури достатъчно достъпна енергия и да не позволи на индустриалната си база да се свие. Бизнес доверието нарасна през последните седмици след период на нетипично топло време, а ранното завършване на терминал за втечнен природен газ помогна да се свалят цените и да се избегнат евентуални норми и прекъсвания.

Докато Volkswagen AG очаква повторното пълно отваряне на икономиката на Китай да засили търсенето, доставчикът на автомобилни части Robert Bosch GmbH прогнозира, че глобалното производство на автомобили ще остане под нивата отпреди пандемията през тази година поради продължаващия недостиг на полупроводници и забавящата се икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още