IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика направи неприятна изненада с понижение в края на 2022 г.

Ситуацията в страната ще се подобри от пролетта нататък, смятат от германското икономическо министерство

14:35 | 30.01.23 г. 1
Снимка: Jacobia Dahm/Bloomberg
Снимка: Jacobia Dahm/Bloomberg

Германската икономика неочаквано се е свила през последното тримесечие на 2022 г., показват данните на федералната статистическа служба (Destatis) в понеделник, изпращайки сигнал, че най-голямата икономика в Европа може да навлиза в очакваната от много рецесия, съобщава Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е намалял с 0,2% на тримесечна база, докато очакванията на анализаторите, анкетирани от медията, бяха, че икономиката ще стагнира. През третото тримесечие БВП отбеляза повишение от 0,5% спрямо предходните три месеца.

Намалението в края на 2022 г. означава, че рецесията -  често определяна като две последователни тримесечия на спад - е станала по-вероятна, докато много експерти прогнозират, че германската икономика ще премине през спад и през първото тримесечие на 2023 г.

От икономическото министерство обаче смятат, че ситуацията в Германия ще се подобри от пролетта нататък. Миналата седмица германското правителство ревизира във възходяща посока своите икономически прогнози за 2023 г., като сега се очаква ръст на БВП от 0,2% спрямо есенните прогнози за 0,4 на сто спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 1 година
Потъваме бързо, неусетно почти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още