IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роберт Хабек: Има голям шанс Германия да изпадне в техническа рецесия

Федералното правителство сега очаква инфлацията през 2023 г. да се забави до 6% спрямо 7,9 на сто за 2022 г.

17:33 | 25.01.23 г.
Германският икономически министър Роберт Хабек. Снимка: Bloomberg L.P.
Германският икономически министър Роберт Хабек. Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Германия вероятно няма да успее да избегне две последователни тримесечие на свиване, заяви икономическият министър на страната Роберт Хабек, цитиран от Bloomberg.

„Все още съществува голяма вероятност да отчетем техническа рецесия“, споделя Хабек по време на пресконференция, добавяйки, че Германия все пак ще избегне рязък икономически спад. „Посланието е, че направихме кризата управляема“, добавя Хабек.

Според него обаче това не означава, че кризата е приключила. „Но успяхме да предотвратим най-лошите сценарии“, изтъква министърът.

Хабек очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия да нарасне с 0,2% през тази година.

Енергийната криза и повишаването на лихвите от централните банки по света принудиха германското правителство да предприеме по-предпазлив подход за 2023 г. През миналата година германската икономика се разшири с 1,9%, като през есента Берлин представи песимистична прогноза за новата година – свиване с 0,4%.

Хабек подчерта, че икономическата криза в резултат на руската инвазия Украйна вече е управляема. „Германия доказа своята устойчивост и се справи много добре икономически“, изтъкна той. „Енергийните доставки продължават да бъдат сигурни и стабилни“, смята икономическият министър.

„Следователно няма ясни признаци за рецесия. Задачата сега е да станем още по-независими по отношение на енергийните доставки. За тази цел възобновяемите енергийни източници трябва да се разширят по-бързо“, категоричен е Хабек, член на партията на Зелените, цитиран от ZDF.

Фокусът следва да падне върху стимулите за частни инвестиции, за да се насочат средства към щадящи климата технологии. С намаляването на бюрокрацията процедурите по планиране и одобрение трябва да бъдат облекчени, добавя той.

Министерство на финансите обяви, че дългосрочната цел е да се подобри производителността и конкурентоспособността на Германия. За да се постигне това, веригите на доставки трябва да бъдат стабилизирани и добре контролирани, като това важи и за суровините.

За първи път в годишния икономически отчет на правителството има и отделна глава за данъците и таксите, озаглавена „Обновяване на просперитета“. За да се стимулират частните инвестиции в цифровизацията и опазването на климата, ще има т.нар. супер отписвания – фискална мярка, която цели да насърчи частните инвестиции в зелен преход. За тях обаче не е представен конкретен срок.

Министерството на финансите също иска да подобри общите опции за отписване и да даде на компаниите повече възможности да компенсират текущите загуби срещу минали печалби. Като цяло тежестта върху компаниите е твърде голяма. Финансовият министър и лидер на партията на свободните демократи Кристиан Линднер иска да представи конкретни данъчни облекчения през пролетта, информира Tagesspiegel.

Германското правителство сега очаква инфлацията през 2023 г. да се забави до 6% спрямо 7,9 на сто за 2022 г., което представлява спад спрямо прогнозираните по-рано 7% за настоящата година.

Прогнозите показват, че германският износ вероятно ще се забави леко тази година до увеличение от 2,2% спрямо 3,2 на сто за 2022 г. Пазарът на труда вероятно ще остане до голяма степен стабилен. Правителството оценява нивото на безработица на 5,4 на сто за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още