IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц: Германия ще избегне рецесия тази година

Капацитетът от нови терминали за втечнен природен газ на бреговете на Балтийско и Северно море дава на Германия гъвкавостта да поддържа икономиката си, изтъква канцлерът

20:38 | 17.01.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.

Германия ще избегне рецесия тази година въпреки енергийния натиск от страна на Русия, заяви германският канцлер Олаф Шолц в интервю за Bloomberg преди да отпътува за Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Най-голямата икономика в Европа успява да се справи в енергийната криза през зимата въпреки мрачните прогнози, като Шолц посочи, че диверсификацията на газовите доставки е от решаващо значение за поддържането на икономиката.

„Абсолютно съм убеден, че това няма да се случи – Германия да изпадне в рецесия“, заяви категорично Шолц. Той също така изрази увереност за изглаждане на спора със САЩ относно климатичните субсидии и управлението на възхода на Китай.

Необичайно топлото време помогна за намаляване на потреблението на природен газ и почти елиминира риска от спиране на тока тази зима, предлагайки възможност за запазване на обществената подкрепа за 64-годишния канцлер и неговата трипартийна коалиция.

Енергийните опасения доминираха в началото на мандата на Шолц, след като инвазията на Русия в Украйна подчерта уязвимостта на германската енергетика спрямо руските доставки. Тъй като Москва осигуряваше 55% от газа в страната преди войната, Шолц беше принуден да предприеме извънредни действия, за да предотврати заплахата от недостиг през най-студените месеци от годината.

Капацитетът от нови терминали за втечнен природен газ (LNG) на бреговете на Балтийско и Северно море дава на Германия гъвкавостта да поддържа икономиката си, изтъква Шолц. Той е единственият лидер в рамките на Г-7, който ще присъства на срещата в Давос - знак за това как той се опитва да засили влиянието си на световната сцена.

Шолц се оказа изненадващият победител на федералните избори през 2021 г., като малко след това се сблъска с първото си голямо предизвикателство в лицето на войната в Украйна. Канцлерът обяви огромен план за обновяване на германската армия и започна да  адаптира икономиката към премахването на руските газови доставки.

Икономиката на Германия през 2022 г. Източник: Bloomberg Икономиката на Германия през 2022 г. Източник: Bloomberg

Шолц зае твърда позиция спрямо Русия, като каза, че настоява руският държавен глава Владимир Путин да оттегли руските сили от територията на Украйна, включително от Крим.

„Ние ще подкрепяме Украйна, докогато е необходимо, с всички средства, които можем да използваме“, изтъкна германският канцлер.

По време на посещение на филиал на външното министерство в Потсдам Шолц заяви, че за Германия е все по-важно да привлича чуждестранни работници, като имиграционните процедури се нуждаят от сериозна реформа.

"Ние знаем, че можем да гарантираме нашето бъдеще, представянето на нашата икономика, както и на нашите системи за социална сигурност, само ако имаме достатъчно квалифицирани работници", каза още Шолц.

Той призна, че привличането на квалифицирани работници от цял свят е "голямо предизвикателство", подчертавайки важността на една ефективна агенция за обработка на документите на чуждестранните работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 5
andy
преди 1 година
До: zelka007Тук не ства въпрос само за рецесия, а за ДЕиндустрализация на Европа. Вече започва да се усеща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Ин ги е време за новата столица Бон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
В марте 2022 года Wintershall Dea объявила о решении не реализовывать новые проекты по добыче газа и нефти в России и списать финансирование "Северного потока 2" на общую сумму около миллиарда евро.https://ria.ru/20230117/se-1845571414.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: wart... Добре веее ... В Ю.Корея има поне 5 световни производителя на индустриална керамика и поне 10-на стъкларски фабрики на световно ниво ... И всичките изнасят и захранват вътрешният им пазар ... И са на втечнен газ . У лево и надолу с тия тръби от нефелнита 1/8 от земната суша . Да си го горят по кладенците тоя газ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
Хихи ... друзя антиваксъре-газовици-ракетчици ... Франция избягва също рецесията , Холандия е на кантар за плитка рецесия от 3 месеца или въобще без , Испания избягва рецесията , Италия е под въпрос също ... Въобще гнъсъвите ви прогнози и пожелания за некви трудности се изпариха ... Гадателството не ви се получава за пореден път ... Дали да не смените бранша ?! В питер се търсят работници по чистотата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
Това грешка в превода ли е (въпреки енергийния натиск от страна на Русия) или Шолц наистина твърди, че Путин го натискал :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
wart
преди 1 година
Тоя *** катър дали това което казва го осъзнава тъй като цената на енергията е няколко кратна висока. В области като металургия , производство на удобрения- сел. торове , в керамичната, стъкло призводството когато цените са толкова високи как ще конкурират тези отрасли за които трябва огромни енергийни ресурси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още