IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц ще иска от ЕС нови инструменти за финансиране в отговор на американските зелени субсидии

Освен използване на Фонда за възстановяване, социалдемократите предлагат и засилване на ролята на ЕИБ като кредитор на екологичния тласък

17:33 | 11.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският канцлер Олаф Шолц и неговата Социалдемократическа партия (СДП) ще призоват Европейския съюз (ЕС) да създаде нови инструменти за съвместно финансиране, за да помогне на страните членки да се конкурират срещу увеличените американски субсидии за зелени технологии, съобщава Bloomberg.

Социалдемократите на Шолц искат от ЕС да реформира съществуващите правила за държавна помощ и да бъдат отпуснати повече средства, които да съответстват на усилията на САЩ за субсидиране на тласъка към по-чисти технологии, става ясно от проектодокумент за европейската индустриална стратегия, видян от Bloomberg.

Канцлерът подкрепя предложенията, изложени от неговата партия, и иска лидерите на ЕС да одобрят допълнителни инструменти за финансиране, така че държавите членки с по-строги бюджети да не бъдат изоставени в надпреварата за зелени субсидии, посочва източник, запознат с темата.

В Брюксел и някои страни в региона расте скептицизмът, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще предприеме по-значими промени в плана си за зелени инвестиции на стойност 370 млрд. долара. Блокът твърди, че Законът за намаляване на инфлацията (IRA) несправедливо дискриминира европейските компании и заплашва да примами зелените индустрии отвъд Атлантика.

„Нуждаем се от европейска индустриална инвестиционна инициатива със специален фокус върху бъдещите технологии, разширяването на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и насърчаването на индустриалните иновации“, изтъква СДП в документа.

За тази цел ЕС трябва да преразпредели неизползваните средства от Фонда за възстановяване след пандемия и да засили своята енергийна инвестиционна програма. Освен това СДП иска държавите членки да използват предстоящия преглед на бюджета на ЕС, за да дадат приоритет на инвестиционните проекти за зелената трансформация.

„Допълнителните инструменти за съвместно финансиране също трябва да бъдат разгледани конструктивно“, става ясно от документа.

Преди да заеме канцлерския пост, Шолц беше министър на финансите при своя предшественик Ангела Меркел през 2020 г., когато лидерите на ЕС сключиха историческо споразумение за издаване на съвместен дълг за финансиране на заеми и безвъзмездни средства за фонда за възстановяване. СДП намекна, че този път съвместно обезпечените заеми, издадени от Европейската инвестиционна банка (ЕЦБ), могат да бъдат опция за страните членки с ограничени национални бюджети.

„Искаме да засилим ролята на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ)“, се казва в стратегическия документ. „ЕИБ трябва да бъде цялостно подсилена по отношение на своята организация и също така да бъде оборудвана с допълнителни инструменти“, допълват от СДП.

Дискусиите по темата между лидерите на ЕС са на много ранен етап и ще бъде трудно да се постигне консенсус предвид съпротивата на някои страни членки, изповядващи фискална предпазливост, споделя източникът, близък до Шолц.

Постигането на споразумение вероятно ще отнеме няколко месеца, но въпреки това Шолц вярва, че трябва да има европейско финансиране в допълнение към увеличаването на националните субсидии, добавя източникът.

Според стратегическия документ на СДП предложените стъпки трябва да създадат силна обща рамка за европейска подкрепа, която ще демонстрира солидарност към онези държави членки, които нямат достатъчно собствени възможности за финансиране.

СДП иска ЕС да разшири програмата си за субсидии за важни европейски технологични проекти. Съществуващите проекти в областта на производството на батерийни клетки и водород трябва да бъдат задълбочени и да им бъде осигурено повече финансиране, докато новите начинания в други области трябва да бъдат развити много по-бързо и с по-малко бюрокрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още