IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ отбеляза нов рекорд за 2022 г.

Рекордната стойност на вноса през миналата година отразява отчасти опита на търговците на дребно да запълнят запасите си добре

18:07 | 07.02.23 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговският дефицит на САЩ се е увеличил до нов рекорд миналата година вследствие на по-висок внос, тъй като американските компании се презапасиха в началото на годината, за да гарантират, че имат достатъчно налични стоки, за да отговорят на търсенето, съобщава Bloomberg.

Годишният дефицит на стоки и услуги се е увеличил с 12,2% до 848 млн. долара, показаха данни на министерство на търговията от вторник. Дефицитът за декември се е разширил до 67,4 млрд. долара спрямо предишния месец. Данните не са коригирани спрямо цените.

Рекордната стойност на вноса за 2022 г. отразява отчасти опита на търговците на дребно да запълнят запасите си добре преди пикови периоди на продажби и да избегнат повтаряне на недостиг и забавянията във веригите на доставка от 2021 г. Стабилният пазар на труда и натрупаните спестявания вследствие на държавните стимули помогната потребителските разходи да останат устойчиви.

Стойността на вноса миналата година се е покачила с 16,3% на годишна база до почти 4 трлн. долара, а износът на стоки и услуги е нараснал със 17,7% до 3 трлн. долара.

Тази година обаче се очаква световната търговия да се забави, докато централните банки повишават лихвените проценти, за да се преборят с ускорението на инфлацията, причинена отчасти от силното търсене. Международният валутен фонд очаква световната търговия да се разшири през 2023 г. с най-бавния темп от 2009 г., като изключим началото на пандемията. Фондът очаква търговията отново да се засили следващата година.

Рисковете за рецесия в САЩ растат на фона на по-затегнатата политика, включително с нарастващи шансове разходите на домакинствата да се свият. Проучване на Gallup от понеделник показа, че американците възприемат по-негативно перспективите пред икономиката, като около 4 на всеки 10 очакват безработицата да се увеличи.

Макар че американските компании и потребители спечелиха от силния долар през по-голямата част от 2022 г., което прави чуждестранните стоки по-конкурентоспособни, през последните три месеца стойността му намалява.

През декември вносът се е увеличил до 317,6 млрд. долара, а износът е спаднал до 250,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
xapoznai
преди 1 година
До: xapoznaiИ да милиарда са ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
xapoznai
преди 1 година
Става въпрос за търговски дефицит, не за бюджетен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Р?мператоръ
преди 1 година
848 милиона ли им е дефицитът... или МИЛИАРДА? Абе, момиченца - вие не проверявате ли материалът преди да го пуснете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още