IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Икономическата ситуация е тревожна, но не толкова страшна 

2023 г. ще бъде година, в която инфлацията ще продължава да намалява, сигурна е управляващият директор на МВФ

07:27 | 06.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Кристалина Георгиева. Снимка: Bloomberg LP
Кристалина Георгиева. Снимка: Bloomberg LP

Най-голямата изненада в новата прогноза на Международния валутен фонд (МВФ) е, че ситуацията, макар и да остава много тревожна, не е толкова страшна, колкото беше само преди два месеца. Това казва в интервю за CBS управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. 

„Все още ни предстои година на забавяне на растежа. Все още ще имаме относително високи лихвени проценти, защото инфлацията не се е изпарила. Така че ситуацията не е много по-добра. Просто е по-малко лоша“, казва Георгиева. 

„Това, което очакваме да видим, е, че инфлацията в световен мащаб да се свие от 8,8% през 2022 г. до малко над 4% през 2024 г. Икономиката на САЩ също ще се забави през тази година. Но, поне въз основа на данните, с които разполагаме днес, смятаме, че САЩ ще успеят да преминат през годината, избягвайки на косъм изпадането в рецесия“, казва Георгиева. 

Едно евентуално изпадане в неплатежоспособност на САЩ би довело до рязък скок на разходите по заемите, който ще притисне американските потребители, както и до значителни вреди за световната икономика, заяви още Кристалина Георгиева.

Коментарите на ръководителя на МВФ се прибавят към предупрежденията за рисковете от срив на пазара, ако Конгресът във Вашингтон не успее да разреши противопоставянето между републиканците и президента Джо Байдън за увеличаването на тавана на дълга. 

Глобални сътресения като пандемията от Covid-19 и войната в Украйна „ни научиха да бъдем по-отворени за идеята, че немислимото може да се случи", каза Георгиева в „60 минути" на CBS, едно от най-уважаваните телевизионни предавания в Съединените щати, излъчено в неделя. „И затова е много важно всички заинтересовани страни да се отнесат много сериозно към този разговор“. 

Тя изрази надежда, че няма да се стигне дотам, като се позова на предишни битки за тавана на дълга и „ако погледнете историята, обикновено след много връщания напред и назад се намира решение".  

Все още ще имаме относително високи лихвени проценти, защото инфлацията не се е изпарила. Така че ситуацията не е много по-добра. Просто е по-малко лоша
Кристалина Георгиева
управляващ директор на МВФ

В интервюто си за „60 минути" управляващият директор на МВФ обсъжда с легендарната телевизионна водеща Лесли Стал широк спектър от наболели глобални проблеми. Георгиева говори за борбата с инфлацията, перспективите пред глобалната икономика, войната на Русия в Украйна, дълговата криза, пред която са изправени много страни с ниски доходи, възможността светът да се раздели на геоикономически блокове и други.

Интервюто, излъчено по CBS в неделя вечер, разказва и за живота на Георгиева - от израстването ѝ в България, избора ѝ на кариера в сферата на международното развитие, до ставането на лидер на фонда. По желание на Георгиева голяма част от интервюто се провежда в София - мястото, което формира нейния характер и ценностна система. Там тя разказва за своето детство, за първата си работа на „Женския пазар“,  първите ѝ семейни спомени и какво е да израснеш зад „Желязната завеса“. Братът на Георгиева, който доскоро живееше в Харков (Украйна), също участва в интервюто, споделяйки за ужасите на войната. 

Георгиева разяснява защо МВФ прогнозира, че 2023 г. ще бъде година, в която инфлацията ще продължава да намалява, докато растежът бавно ще започва да се движи във възходяща посока. Тя предупреждава за последствията от фрагментирането на света на геоикономически блокове, подчертавайки как един фрагментиран свят може да лиши световната икономика от около 1,5 трилиона долара.

По отношение на войната на Русия в Украйна Георгиева споделя как МВФ помага на Украйна да се изправи пред този труден момент и как последиците от войната резонират в световната икономика. Георгиева разсъждава и върху факта как войната е накарала Европа да се освободи от руския газ - важна стъпка в прехода на Стария континент към по-зелена икономика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

Финанси виж още