IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричната активност в САЩ се подобрява, но остава в зоната на свиване през февруари

Четиринадесет индустрии отчетоха свиване през февруари, начело с печатарската, хартиената и дървообработващата промишленост

20:40 | 01.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фабричната активност в САЩ отчита ръст за първи път от шест месеца насам, въпреки че показателят остава в зоната на свиване на фона на крехкото търсене и нарастващия инфлационен натиск, съобщава Bloomberg.

Измерителят на фабричната активност на Института за управление на доставките (ISM) се повишава до 47,7 пункта през февруари спрямо най-ниското си ниво от май 2020 г. Медианната оценка на анкетирани от Bloomberg икономисти беше за 48 пункта. Данните под 50 пункта показват свиване.

Докладът подчертава проблемите в производствения сектор, който се опитва да се стабилизира. Въпреки че потребителското търсене се възстанови в началото на годината, повишаващите се лихвени проценти, по-високите производствени разходи и растящите опасения относно евентуална рецесия поддържащ насрещните ветрове.

Четиринадесет индустрии отчетоха свиване през февруари, начело с печатарската, хартиената и дървообработващата промишленост. Разширяват се четири сектора.

Показателят за фабричната активност в САЩ се стабилизира, но остава в зоната на свиване през февруари: ISM Показателят за фабричната активност в САЩ се стабилизира, но остава в зоната на свиване през февруари: ISM

„Темпът при новите поръчки остава забавен поради разногласията между купувачи и доставчици по отношение на ценовите нива и сроковете за доставка; увеличението на индекса предполага подобрение през февруари“, коментира Тимъти Фиоре, председател на Комисията за проучване на производствения бизнес в ISM.

По думите му компаниите продължават да се опитват да поддържат броя на своите служители през очакваната бавна първа половина на годината в подготовка за по-добро представяне през второто полугодие, изтъква Фиоре.

Индексът на новите поръчки на ISM отчете най-големия си ръст през февруари от 2020 г., докато показателят за производство падна до 47,3 пункта. Дори с подобрението показателят на резервациите остава под ниво от 50, което показва, че поръчките продължават да се свиват през месеца.

Анализът на цените, платени за материали, отчита ръст за втори пореден месец до 51,3 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още