IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк очаква рецесия и забавяне на инфлацията през март

Германската централна банка е по-песимистично настроена за икономиката от някои водещи икономически институти 

15:41 | 20.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Бундесбанк (германската централна банка) очаква рецесия в Германия поради трайно високата инфлация. „Като цяло германската икономическа активност вероятно отново ще намалее през настоящото тримесечие", прогнозира германската централна банка в месечния си доклад, публикуван в понеделник. „Спадът обаче вероятно ще бъде по-малък, отколкото през последното тримесечие на 2022 г.".

Брутният вътрешен продукт се е понижил с 0,4% в периода от октомври до декември. При две поредни минусови тримесечия икономистите говорят за „техническа рецесия". Така се оказва, че Бундесбанк е по-песимистична от някои водещи икономически институти, които в пролетните си прогнози предвиждат растеж за периода януари-март.

Така например Институтът за световна икономика в Кил (IfW) предвижда ръст от 0,2%, а IWH в Хале също очаква увеличение. Според месечния доклад промишлеността и строителството отново силно увеличават производството си през януари. Износът на стоки обаче се е възстановил само частично, предава DPA. 

„Освен това свързаните с потреблението сектори на икономиката все още страдат от трайно високата инфлация и произтичащата от нея сдържаност от страна на потребителите", обосновава песимизма си Бундесбанк.

В сектора на търговията на дребно например продажбите са останали на и без това ниското ниво от предходния месец: „В началото на 2023 г. германската икономика се възстановява с трудности от широкообхватния и силен спад от декември миналата година“. 

Инфлацията вероятно ще се понижи                                                       

Бундесбанк очаква инфлацията да се забави през текущия месец поради чисто статистически ефект. През „март темпът на инфлация в Германия вероятно ще спадне значително поради базов ефект", пише централната банка.

След началото на руската война срещу Украйна преди около година цените на енергията се изстреляха нагоре и тласнаха инфлацията. „От март нататък, напротив, повишеното ценово равнище формира базата за изчисляване на темпа на инфлация, което се отразява в по-нисък общ темп", обяснява Бундесбанк.

През февруари потребителските цени в най-голямата икономика в Европа все пак са се повишили с 8,7% в сравнение със същия месец на миналата година. Според икономистите инфлацията вече се е разширила и включва много продукти, различни от енергията и храните. Базисният показател, изключващ цените на енергията и храните, вероятно ще остане висок, очакват още от централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
Най-хубавото на сегашните цени е, че са по-малки от цените през следващата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още