IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Германската икономика ще се свие леко през 2023 г.

Макар енергийната криза и производствените затруднения да отшумяват, износът остава потиснат

17:02 | 20.02.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Германия може леко да се свие през 2023 г., докато компаниите и домакинствата започват годината мудно, прогнозира Бундесбанк, централната банка на страната, цитирана от Bloomberg.

Въпреки че енергийната криза и производствените затруднения отшумяват, износът е потиснат от по-слабото глобално търсене, инфлацията тежи върху потреблението, а инерцията в строителния сектор се охлажда, изтъква Бундесбанк в своя месечен доклад.

Германската икономика все пак може да се представи „малко по-добре“ в сравнение с декемврийската прогноза на регулатора, който очакваше свиване от 0,5% през 2023 г. През четвъртото тримесечие на миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) на страната отчете спад от 0,2%.

След като според новия доклад икономиката на Германия ще бъде тласната към рецесия през първото тримесечие на тази година, „нещата могат бавно да се подобрят до края на годината“, става ясно още от анализа. „Въпреки това не се очаква значително подобрение“, добавя Бундесбанк.

Прогнозата е по-песимистична от тази на Европейската комисия (ЕК) от миналата седмица, която прогнозира, че Германия ще постигне растеж от 0,2% през 2023 г.

Доверието в най-голямата икономика в Европа се подобри от исторически ниските нива през последните месеци благодарение на необичайно топлото зимно време и запълнените газови хранилища. Но инфлацията остава проблем, тъй като по-високите разходи продължават да притискат потребителите.

Въпреки че основният темп на растеж при цените се охлажда след скорошния спад в разходите за енергия, основният натиск се очаква да отслабне бавно през следващите месеци, добавя Бундесбанк.

Регулаторът предупреждава, че повишенията на заплатите сред синдикалните работници ще поддържат инфлацията ускорена за известно време.

„Могат да се очакват забележими вторични ефекти върху цените“, изтъква централната банка в доклада. „Те ще поддържат инфлацията над целта от 2% за еврозоната за по-дълъг период от време“, добавя Бундесбанк.

Проучване на S&P Global относно бизнес активността в еврозоната показа, че тя се връща към растеж през януари, записвайки първото си повишение от юни насам. Данните предполагат, че икономическият спад във валутния съюз може да не е толкова силен, каквито бяха опасенията преди месеци, както и че е възможно рецесията да бъде избегната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Германия повлича крак. Скоро и другите ще я последват. Очаква се "L" образно свиване на икономиките. Нещо като в Япония - изгубеното десе...столетие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още