IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските продажби на дребно изненадаха с по-голям ръст от очакваното

Това е вторият пореден месец, в който продажбите надхвърлят прогнозите

11:15 | 24.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно във Великобритания са се увеличили по-силно от очакваното през февруари, тъй като потребителите продължават да харчат въпреки ускоряващата се инфлация, съобщава Bloomberg.

Обемът на стоките, продадени във физически магазини и онлайн, се е увеличил с 1,2% спрямо януари, заяви Националната статистическа служба, надвишавайки ръста от 0,2%, очакван от икономисти в проучване на медията.

Това е вторият пореден месец, в който продажбите надхвърлят прогнозите след коригиран нагоре ръст от 0,9% през януари, след като потребителите, които търсят намаления след Коледа, увеличиха разходите.

Данните засилват впечатлението, че британските потребители преминават през кризата с разходите за живот по-добре от очакваното и ще подкрепят решението на Английската централна банка от четвъртък да повиши основната лихва с още 25 базисни пункта до 4,25%.

По-силните от очакваното потребителски разходи ще бъдат облекчение и за премиера Риши Сунак, който обеща да засили растежа във Великобритания и се надява да избегне продължителна рецесия, каквато много икономисти прогнозира по-рано тази година.

Продажбите без автомобилните горива са се покачили с 1,5%.

Други данни, публикувани днес, показаха, че все пак британските потребители очакват личните им финанси да се влошат допълнително през предстоящата една година.

Внимателно следеният барометър на потребителското доверие на GfK се е подобрил леко на обща база през март, тъй като домакинствата са станали малко по-оптимистично настроени за общата икономическа ситуация.

Това обаче прикрива нарастващ скептицизъм около собствените им бюджети през следващите 12 месеца. Макар че потребителското доверие се е подобрило от дъното през септември, то остава по-слабо спрямо преди година.

„Малко подобрение на общия индекс този месец прикрива продължителните тревоги сред потребителите за личната им финансова ситуация“, коментира директорът по клиентската стратегия в GfK Джо Стейтън.

Този показател „най-добре отразява финансовия пулс на страната и остава слаб“, допълни той.

„Прогнозите, че общата инфлация ще се забави тази година, са се подобрили преждевременно предвид новината от сряда за неочаквано ускорение. Заплащането не е в крак с нарастващите цени и кризата с разходите за живот остава жестока реалност за повечето, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още