IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ повиши лихвата с най-бавния темп от юни

Централните банкери вече не очакват свиване през второто тримесечие, както бяха предвидили през февруари

14:30 | 23.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Английската централна банка (BOE) повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт, което е нов знак, че централните банкери са решени да се борят с инфлацията въпреки напрежението в банковия сектор. Регулаторът прогнозира, че засега икономиката на Обединеното кралство ще избегне рецесията и че инфлацията остава рисков фактор.

Централната банка очаквано повиши основния си лихвен процент по кредитите с четвърт пункт до 4,25%, което е най-високото ниво от 2008 г. насам, и остави отворена вратата за по-нататъшни увеличения, ако инфлацията се запази. Това е най-бавният темп на увеличение на лихвата от юни 2022 г. насам, изчислява Bloomberg. Банкерите гласуваха със 7:2 гласа за повишението, като никой от тях не е бил несъгласен, имало е само въздържали се. 

Гуверньорът Андрю Бейли и колегите му се стремят да задържат растящите цени в момент, когато сътресенията на финансовите пазари заплашват да обърнат перспективите пред икономиката. След спасяването на две големи кредитни институции в чужбина АЦБ остави настрана опасенията за банковата система, което подсказва, че банкерите смятат инфлацията за основен приоритет.

„Ако се появят доказателства за по-устойчив натиск, тогава ще е необходимо по-нататъшно затягане на паричната политика", се казва в протокола от заседанието, публикуван в четвъртък - насоки, които са в унисон с казаното от централната банка през февруари.

Коментарите успокояват притесненията, че Английската централна банка е готова да прекрати най-бързото затягане на паричната политика от три десетилетия насам. Миналата седмица инвеститорите бяха започнали да залагат на пауза за повишаване на лихвите, но бързо обърнаха тези позиции след неочакваното ускоряване на инфлацията, данните за която бяха публикувани в сряда.

Протоколът от заседанието не предостави нови коментари относно сътресенията, обхванали Credit Suisse Group AG и Silicon Valley Bank. Комитетът по финансова политика на АЦБ заявява пред колегите си, че банковата система на Обединеното кралство остава добре капитализирана и „устойчива" да абсорбира сътресения.

Това засили усещането, че АЦБ ще провежда паричната си политика независимо от действията за разчистване на проблемите в банковата система. Бейли може да засегне въпроса следващата седмица в реч, предвидена за понеделник, и в изказване в парламента във вторник.

За мнозинството от деветчленния Комитет по парична политика инфлацията се оказва с 0,6% по-висока от очакваното през миналия месец, а пазарът на труда остава достатъчно свит, за да разсее опасенията за спирала на цените на заплатите. Те също така отбелязват, че икономиката е била много по-силна от очакваното през миналия месец, дотолкова, че централните банкери вече не очакват свиване през второто тримесечие, както бяха предвидили през февруари.

„По-силните вътрешни и глобални перспективи за търсенето се дължат и на фактори, които надхвърлят по-слабия ход на цените на енергията", се казва в протокола от заседанието.

Централните банки в световен мащаб се опитват да „охладят" нарастващите цени в резултат на пандемията от COVID-19 и войната в Украйна. 

По-рано днес без изненада Норвегия повиши лихвата с с 25 пункта до 3%, а Швейцарската централна банка (SNB) повиши основната си лихва с 50 базисни пункта и сигнализира за още увеличения, възобновявайки битката си с инфлацията само дни след като кризата с втората по големина банка в страната се превърна в епицентъра на световните финансови сътресения. Ден по-рано Федералният резерв вдигна лихвите с четвърт пункт, а през миналата седмица Европейската централна банка повиши лихвите с 50 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още