IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед увеличи основната лихва с четвърт процентен пункт

Референтният лихвен процент достига вече диапазона 4,75-5%, което е най-високо ниво от 2007 г.

20:25 | 22.03.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Федералният резерв на САЩ увеличи с още 25 базисни пункта основния си лихвен процент и сигнализира, че ще продължи да увеличава лихвите въпреки сътресенията в банковия сектор.

След двудневно заседание Федералната комисия за отворените пазари е решила да повиши референтния лихвен процент по федералните фондове до диапазон от 4,75% до 5%, което е най-високо ниво от 2007 г. насам, пише FT.

В изявление на комисията се посочва, че банковата система на САЩ е „стабилна и устойчива“, но че „степента“ на икономическите ефекти от последните сътресения е „несигурна“. „Последните развития вероятно ще доведат до по-строги кредитни условия за домакинствата и бизнеса и ще натежат върху икономическата активност, наемането на работа и инфлацията“, казва комисията.

Ходът идва в момент на остра несигурност относно това дали правителството на САЩ е направило достатъчно, за да предотврати пълномащабна криза, произтичаща от срива на Silicon Valley Bank и Signature Bank по-рано този месец.

Банковите фалити повлияха сериозно на политиката на Фед – централните банкери преди това обсъждаха ускоряване на ръста на лихвите, отбелязва медията. През миналата година Фед вдигаше основната лихва с по половин процентен пункт. През февруари американската централна банка повиши лихвата с четвърт процентен пункт и допреди банкрутите планираше пак да се върне към темп на ръст на лихвите от половин процентен пункт.

Решението за лихвите е придружено от ревизиран набор от прогнози за паричната политика до края на 2025 г. Повечето официални лица сега очакват основният лихвен процент да достигне връх от 5-5,25 процента тази година и това ниво да се запази поне до 2024 г.

Централните банкери планират поредица от намаления на лихвените проценти до края на следващата година, като лихвеният процент по федералните фондове се предполага, че ще спадне до 4,3% за периода.

Централната банка на САЩ за последен път публикува оценки на служители през декември, когато повечето очакваха лихвата по федералните фондове да достигне връх от 5-5,25 процента.

В дните преди срещата през март бивши длъжностни лица, икономисти и инвеститори влязоха в разногласия относно това как Фед трябва да процедира. Онези, които подкрепят пауза на увеличението на лихвите, твърдяха, че централната банка може допълнително да разстрои и без това нестабилната ситуация на пазарите.

След колапса на SVB и Signature Федералният резерв пусна механизъм за спешно кредитиране, за да помогне на малки и средни банки, които се опитват да се справят с оттегляне на вложители. Фед също така работи с Министерството на финансите и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите, за да гарантира депозитите, държани в двете фалирали банки - дори тези над прага от 250 хил. долара, които по принцип подлежат на държавна застраховка.

Във вторник министърът на финансите Джанет Йелън каза, че американските власти могат да предприемат допълнителни стъпки за укрепване на финансовата система, ако е необходимо.

Нейните коментари последваха съобщението в неделя от Фед и пет други водещи централни банки, че ще предприемат действия за подобряване на достъпа до ликвидност в щатски долари след принудителното придобиване на Credit Suisse от UBS с посредничеството на швейцарското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 36 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 11 месеца
Периода 2006,2007 година,Централните банки започват да вдигат лихвите,вдигат ги още и още ,в един момент спират.Графиката показва права черта,държат така лихвите известно време и...следва финансовата криза от 2008 година.В момента високата инфлация създаде подобна картинка почти са на финала и ще ги държат така докато не счупят сериозно нещо стабилно и с цената на безработица,фалити ,смажат търсенето ...Това е пътя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още