IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната се разширява по-бързо от очакваното през март

PMI индексът на S&P Global нараства до 10-месечен връх

14:05 | 24.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бизнес активността в еврозоната се разширява по-бързо от очакваното през март заради растежа на сектора на услугите, което показва, че икономическото възстановяване след енергийната криза все още не е нарушено от сътресенията в банковия сектор.

PMI индексът на S&P Global за еврозоната, който измерва активността в производството и услугите, се повишава до 10-месечен връх от 54,1 пункта през март от 52 пункта през февруари, съобщава Ройтерс.

Анкетирани от агенцията икономисти очакваха минимален спад на индекса до 51,9 пункта.

За трети пореден месец индексът е над нивото от 50 пункта, което определя дали активността се разширява, или се свива. Това означава, че повечето от фирмите в еврозоната отчитат увеличение на дейността си спрямо предходния месец.

Двата стълба на PMI индекса обаче – производството и услугите, са в съвсем различно състояние. При услугите се отчита силен ръст, докато производството стагнира и работата продължава по натрупаните още от пандемията поръчки.

Новите поръчки на производствените компании в еврозоната намаляват, което указва, че секторът е слаб.

Секторният PMI подиндекс за производството пада до 47,1 пункта през март от 48,5 пункта през февруари. Секторният PMI подиндекс за услугите се повишава до деветмесечен връх от 55,6 пункта. Ръст се отчита и в Германия, и във Франция, двете най-големи икономики в региона.

„Икономиката на еврозоната показва нови признаци на живот в началото на пролетта, като бизнес активността нараства с най-бързия си темп от десет месеца през март“, коментира Крис Уилямсън от S&P Global. Той допълва, че проучването на компанията е в съответствие с растежа на БВП от 0,3% през първото тримесечие.

„Растежът се засили след спадовете от края на миналата година, тъй като страховете от рецесия и притесненията на енергийния пазар избледняват“, отбелязва той.

Други анализатори обаче посочват, че проучването е завършено преди протестите във Франция срещу пенсионната реформа, както и обявяването на национална транспортна стачка в Германия за понеделник. Затова и има очаквания окончателните данни за индекса да бъдат ревизирани леко надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още