IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сюзън Колинс: Фед има още работа пред себе си в битката с инфлацията

Централната банка трябва внимателно да наблюдава как последните сътресения в банковия сектор се отразяват на кредитите и икономиката, изтъква служителят на Фед

22:00 | 31.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ има още работа пред себе си в борбата с инфлацията, като е особено важно да се наблюдават данните предвид несигурността относно това доколко последните сътресения в банковия сектор ще засегнат кредитите и икономиката, заяви управителят на Фед в Бостън Сюзън Колинс, цитирана от Bloomberg.

„Все още имаме работа за вършене и още какво да следим, за да сме сигурни, че инфлацията наистина е поела по трайна низходяща посока“, изтъква Колинс в интервю за Bloomberg.

Макар да се наблюдават някои икономически данни, показващи забавяне остава неясно дали Фед напредва достатъчно бързо в борбата си с инфлацията.

Според Колинс икономиката на САЩ вероятно ще усети поне известно затягане на кредитирането в резултат на банковите проблеми, нещо, което тя взе предвид, когато представи своите икономически прогнози на заседанието на централната банка миналата седмица. Преди колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank, Колинс каза, че е готова да повиши прогнозата си за необходимия таван на покачването на лихвите.

Тя говори минути след публикуването на последните данни за инфлацията в САЩ, като предпочитаният от Фед показател - който изключва нестабилните разходи за храна и енергия - се повишава с 0,3% през февруари спрямо предходния месец, малко по-малко от прогнозите на икономистите. Общият индекс е нараснал с 5% спрямо данните година по-рано, което все още е повече от два пъти над целта на Фед за 2%.

По думите на Колинс данните за инфлацията отговарят до известна степен на очакванията. Тя повтори свои по-ранни коментари, че все още има начин за охлаждане на инфлацията без „значителен спад“.

Служителите на Фед повишиха лихвените проценти с четвърт процентен пункт миналата седмица, продължавайки борбата за охлаждане на ценовия натиск въпреки неотдавнашните сътресения в банковата система.

Този ход повиши целевия лихвен диапазон от 4,75% до 5% от почти нула година по-рано. Прогнозите, публикувани по същото време, показват, че 18-те служители очакват лихвите да достигнат 5,1% до края на годината, което предполага още едно повишение с 25 базисни пункта.

Колинс, която не гласува относно паричната политика тази година, заяви, че прогнозите, представени от служители на Фед през март, са добра мярка за това, което тя очаква за лихвените проценти и икономиката. Според нея икономическите данни, публикувани през изминалата седмица, не са били достатъчни, за да променят „съществено“ възгледите ѝ за това какво трябва да направи Фед.

Все още имаме работа за вършене и още какво да следим, за да сме сигурни, че инфлацията наистина е поела по трайна низходяща посока
Сюзън Колинс
управител на Фед в Бостън

Колинс посочи, че ще бъде важно централната банка да извърши задълбочен преглед на своите надзорни практики след втория по големина банков фалит в историята на САЩ. Заместник-председателят на Федералния надзор Майкъл Бар ръководи вътрешен преглед, който трябва да бъде публикуван до май.

Прегледът трябва „да бъде задълбочен, неограничен и да не предрешаваме какви ще бъдат поуките и констатациите от този доклад“, коментира още Колинс. „Ние се ангажираме с известна доза смирение, че ще приемем тези констатации наистина сериозно и ще действаме въз основа на тях, за да продължим да укрепваме това, което виждам като вече стабилна и устойчива банкова система“, заключва служителят на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още