IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на Русия се свива на фона на забавяне на разходите през март

В същото време руската национална валута се обезцени значително и преодоля прага от 90 рубли за евро

19:00 | 07.04.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Значителният бюджетен дефицит на Русия се е свил на фона на забавяне на разходите през март, въпреки че войната в Украйна продължава да се отразява на приходите на правителството.

Фискалният недостиг е намалял до 2,4 трлн. рубли (29,4 млрд. долара) в края на март от 2,58 трлн. рубли през първите два месеца на годината, показват данни на руското финансово министерство, цитирани от Bloomberg. Ръстът на разходите се е забавил до 4,2% през март, след като е нараснал с около 50% през февруари в резултат на ускорени разходи по-рано през годината, посочват от ведомството.

Приходите извън сектора на енергията за втори пореден месец се увеличават, след като намаляха значително през януари. Русия намалява фискалната дупка през март. Графика: Bloomberg Русия намалява фискалната дупка през март. Графика: Bloomberg

Увеличаването на разходите на Русия в началото на годината бе водено основно от разходи във връзка с войната, показват изчисленията на Bloomberg Economics.

На фона на дефицита страната записа излишък от 1,1 трлн. рубли през първото тримесечие на 2022 г. – индикатор за ефекта върху бюджета на инвазията от февруари миналата година. приходите от петрол и газ са надолу с 45% през първото тримесечие спрямо това на 2022 г., след като Европейският съюз обърна гръб на доставките от Русия, а Г-7 въведе ценови таван на руския петрол.

От финансовото министерство в Москва уверяват, че ще запазят бюджетния недостиг за 2023 г. в рамките на заложените цели, обвинявайки разходите за военните действия за скока на разходите по-рано през годината.

Нови данъчни регулации и постепенно намаляване на отстъпките за руския петрол "Уралс" трябва да доведат до възстановяване на приходите, посочват от министерството.

Рублата отново се срива

В същото време руската национална валута се обезцени значително: рублата се срина до най-ниското си ниво спрямо еврото и долара от април 2022 г. насам. При това тя преодоля прага от 90 рубли за евро. Според търговците това се дължи на цяла поредица от проблеми, включително продажбата на западни активи на местни инвеститори, което подхранва търсенето на долари. Същевременно ниските цени на петрола през март намалиха приходите от износ. Рублата е третата най-зле представяща се сред световните валути досега през тази година, изпреварена единствено от египетския паунд и аржентинското песо.

Според европейската рейтингова агенция Scope по-ниските приходи от износа на петрол и газ ще увеличат общата дупка в бюджета на Русия през тази година. Според анализа на рейтинговата агенция дефицитът се очаква да нарасне до 3,5% от брутния вътрешен продукт (БВП). През 2022 г. дефицитът е бил малко над два процента. 

Санкциите и войната ограничават фискалната гъвкавост на Русия
рейтингова агенция Scope

„Санкциите и войната ограничават фискалната гъвкавост на Русия", посочва Scope. „Това се дължи на по-ниските приходи от износ, по-високите разходи, свързани с войната, и постоянния спад на икономическото производство“. 

Засега обаче държавата би трябвало да може да запълни дупката в националния бюджет без сериозни проблеми. „Русия може да финансира дефицита си сравнително лесно, като използва Фонда за национално богатство", подчертава рейтинговата агенция. Той обаче се стопява с всяко изтегляне: Към края на 2024 г. се очаква фондът да се равнява на едва 3,7% от БВП, в сравнение с 10,4% в края на 2021 г. - точно преди началото на войната срещу Украйна.

Друг начин за запълване на бюджетната дупка би бил емитирането на вътрешни облигации на държавните банки. Освен това руските власти прокарват планове за специален данък върху корпоративните печал

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 5
sssaaa
преди 1 година
То най-голямата икономика в света е пред фалит, те са се разтревожили за дефицита на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
галфон
преди 1 година
До: xapoznai - Е то винаги така е било-Запада е виновен за всичко лошо в Русия.Двама мои приятели от Русия вече не ми говорят,защото съм бил "НАТО"- вец и не съм могъл да ги разбера.Самото мислене на обикновенния руснак винаги е било такова и не им се сърдя.В момента няма голямо търсене на долари и евра,защото няма къде да ги харчат и са притеснени ,че трябва да почиват вече извън Европа - нещо на което бяха свикнали до сега.Търсенето на тези валути е основно от фирми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 10
xapoznai
преди 1 година
До края на годината ще опапаме всичко ако искаме да поддържаме икономиката все едно война няма. После по пързалката и надолу... А пожеланието за възстановяване на приходите от петрола ще се случи ама друг път... И понеже идват избори догодина, очакваме инфлация и обвинения как международното положение е виновно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още